АктуалноГласовеМненияНовини

Арх.Теофана Михова – наследник на авторските права на арх. Димка Танева: Няма да кажа на майка си за съсипаната зала Лотос

Таня Грозданова

Да, ужасно е! Залата е съсипана. Никой не ни се е обадил, но нищо ново не се е случило, така коментира пред Под тепето бутафорията в зала Лотос наследникът на авторските права на арх. Димка Танева – нейната дъщеря арх. Теофана Михова.

След като разгледа снимките, тя възкликна, че ситуацията в момента е след дъжд качулка.

„Какво може да се направи – нищо! Вие вече сте го написали. Единственото хубаво нещо е, че има гражданско общество и съзнание. Може да ви звучи пораженчески, но аз не вярвам, че нещо може да се промени. Никой не е потърсил нито майка ми, която е на 92 години, нито мен.

Да, има Закон за авторски права, и какво то това?! Аз лично съм имала този проблем с колеги и щом ние по между си не можем да се разберем, не очаквам да има някаква полза от съдебни дела. Аз дори няма да кажа на майка ми, какво се е случило. Тя ще го приеме много тежко,“ категорична е арх. Михова.

По думите ѝ, след като Общината, която би трябвало да съблюдава такива процеси не го прави, тогава няма как да се очаква други да го правят. Тя припомни за сдружението на пенсионираните архитекти „За гражданска съвест“, чиито активисти като арх. Здравко Василев, арх. Вили Коларова, арх. Димка Танева и други, успяха да попроменят някои неща с писане на писма и даване на гласност по различни проблеми. В момента обаче смята, че тази кауза е провалена от всякъде. Заради вратичката в закона, която казва това е ремонт – може и без проект, може и без права.

„Те майките на деца с увреждания не могат да си вземат парите, та някой ще тръгне да обръща внимание на нашите права,“ заключва арх. Михова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Когато еднолично простак се разпорежда с ремонтите и промените в града, това е резултатът. За него бирарии и барове в Капана са култура, а това на снимката Арт.

  2. Правилно, Фани! Но и нещо към редакцията, открийте архитекта, изгаврил се със сградата, напишете името му. Добре е да го научим, за да можем да го сочим с пръст.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина