АктуалноГласовеГрадътМнения

Арх. Мария Стоянова за кино Космос: Има нарушение на етичните професионални норми и Закона за авторското право

За съжаление Община Пловдив пренебрегна целия безвъзмезден труд на толкова много млади хора

Арх. Мария Стоянова, зам.-председател на Управителния съвет на КАБ- Регионална колегия Пловдив

Наблюдавах онлайн инициативата за представянето на проекта за Кино Космос, защото прекалено късно разбрах за това събитие. Останах поразена от това, което чух от зам.- кмета по култура г-н Държиков.

Относно изказването на г-н Държиков, че не се знае кой е авторът на сградата:

– Във всички чертежи, които има налични е отбелязано, че автори са арх. Любомир Шинков и арх. Любомир Бонев, има публикации в сп. Архитектура, където също ясно е посочено, кои са авторите на проекта за киното. Не вярвам, община Пловдив да не знае това. Арх. Шинков е човек, който живо се вълнува, какво става със сградата и е недопустимо, каквото и да се прави с нея да не се съгласува с автора. Това е нарушение на Закона за авторското право. В проекта на двамата автори на кино Космос има философия, която е много интересна, а интериорите са уникални.

Относно изказването на г-н Държиков, че не познава никой от Колектив Кино Космос- ето малко история на събитията около киното.

  • 2010 година гражданска инициатива в Пловдив спасява събарянето на киното и изграждането на негово място на паркинг и офис сграда.
  • 2012 година КАБ Пловдив и САБ Пловдив провеждат национален архитектурен конкурс „Кино Космос-място за култура“ , на който са представени 36 проекта с идеи, как да се превърне тази сграда в място за кулура с председател на журито арх.Шинков. Това остана без реакция от Община Пловдив
  • 2013 година по предложение на млади колеги, КАБ Пловдив и САБ Пловдив започна инициативата по почистването на сградата, в която се включиха и много граждани на града ни. Там се сформира и Колектива кино Космос, който години наред след това се грижеше идеята да продължи. В инициативата се включиха и много фирми с дарения. Направи се конструктивна експертиза, която отчете, че сградата е със запазена конструкция. Направи се хидроизолация на част от покрива, смени се част от ел.инсталацията, демонтираха се всички строителни намеси, които безразборно са се правили във времето, за да се върне киното към първоначалния му образ. И всичко това с безвъзмездния труд на изключително много хора.
  • 2014 година КАБ Пловдив и САБ Пловдив подкрепи и се включи в инициативата на Колектив кино Космос да се облагороди пространството пред киното.
  • Комисията по избор на град за Европейска столица на културата 2018 оцени изключително високо гражданската инициатива за спасяване на кино Космос и това влезе като акцент в Апликационната книга на Пловдив
  • Кино Космос започна да живее отново и стана място за култура, обърната към младите хора
  • В Колектив кино Космос влизат 14 млади архитекти и хора на изкуството. Ако г-н Държиков имаше желание можеше да се обърне към Камарата на архитектите в Пловдив и моментално да получи информация за тях. Това са хора, които години наред отделяха от своето време за да продължат каузата. Направиха подробен бизнес-план, разработиха стратегията“Културен Космос” след задълбочен анализ на нуждите на обществото и интересите на гражданите, творците, бизнеса и Община Пловдив, срещаха се с арх. Шинков, за да обсъждат съвместно проблемите.

За съжаление Община Пловдив пренебрегна целия безвъзмезден труд на толкова много млади хора. През цялото време изпитвах възхищение и уважение към ентусиазма и усилията на тези млади колеги да спасят една стойностна съвременна архитектурна сграда в града ни.

След представянето на новия проект си задавам си куп въпроси:

  • обявена ли е обществена поръчка за проекта и как е обявена, въз основа на какво задание?
  • защо колегите проектанти не са проучили, кои са авторите на кино Космос и не са съгласували идеите си или поне разговаряли с арх.Шинков?
  • кой и как им е възложил проектирането?
  • нима въобще не са се поинтересували какво се е случвало в годините около киното и колко много безвъзмезден труд са положили техни колеги?
  • дарението на проекти законосъобразна и добра практика ли е? Не е ли това прецедент, който може да се използва удобно в много други случаи, прескачайки законови норми?

На Общо събрание на КАБ Пловдив поисках тези въпроси да отправим и към централното ръководство на Камарата на архитекти в България, защото смятам, че има нарушение на  етичните професионални норми, Закона за Камарата на архитектите и Закона за авторското право.

За тъй нареченото представяне на проект за кино Космос, а не необходимото обществено обсъждане, Камарата на архитектите в Пловдив не беше поканена или поне уведомена.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина