АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Архитектурната гилдия на Пловдив: Конкурсът за избор на главен архитект трябва да е задължителен!

От Регионалната колегия на Камарата на архитектите пишат до кмета Здравко Димитров с апел да организира и проведе конкурс за длъжността  

Съветът на Камарата на архитектите в България, Регионална колегия – Пловдив, разпространи открито писмо до новоизбрания кмет на Общината, с което го призовава да направи прозрачен конкурс за главен архитект на втория по големина град в страната.

В писмото от гилдията започват с декларативно намерение за ползотворно сътрудничество, след което напомнят, че са разбрали от медиите за назначаването на колегата им Димитър Ахрянов за главен архитект на Пловдив, без конкурс.

Прилагаме целия текст на писмото:

„Архитектурната гилдия изразява надежда за ползотворно сътрудничество и диалог при решаване на предстоящите задачи в областта на урбанизма и инвестиционните процеси на Община Пловдив. Както досега, така и занапред, винаги сме декларирали готовност да бъдем полезни като експерти в устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

Пловдив е град със специфична проблематика, многопластова история и традиции. Исторически натрупаните пластове от няколко цивилизационни епохи, стремежът към модернизация и създаване на устойчива градска среда, изискват адекватни управленски решения и инвестиционен подход, базирани на високо професионален експертен потенциал.

Основен фактор от администрацията на общината за успешното провеждане на политиките за градско развитие е длъжността на главния архитект. Важната роля на главен архитект е отчетена и чрез Закона за устройство на територията (ЗУТ), съгласно който назначаването на главен архитект става след провеждането на конкурс. Конкурсът е единствено възможния начин за избор, при който архитектите-кандидати могат да представят и защитят своите платформи и визии за градско развитие и докажат своя професионален опит. Особено внимание е обърнато в чл.5 (2) от ЗУТ  на комисията за оценяване на кандидатите, в която трябва да участват представители на архитектурните браншови организации.

За наша изненада научихме от медиите, че сте назначили нов главен архитект на Пловдив, без за това да е направен избор чрез конкурс. Независимо от формалното спазване на закона, считаме, че за избора на главен архитект на град като Пловдив, с изключително сложна и специфична градоустройствена структура, конкурсът трябва да е задължителен. Трябва да се отчете и това, че Пловдив е един от трите големи града на България с административно териториално деление на 6 района.

Като добър пример за това можем да посочим избора на настоящия главен архитект на София чрез тристепенен конкурс, съпроводен с обществени обсъждания, публично представяне на платформи и тяхната защита.

С настоящето се обръщаме към Вас с апел, да организирате и проведете конкурс за главен архитект на Пловдив, за което декларираме нашата готовност за съдействие.

С уважение и пожелание за успешен мандат!“

Вижте още по темата:

Здравко Димитров за екипа си: В името на Пловдив се опитах да събера най-добрия отбор

Отстраниха трима кандидати за поста Главен архитект на Пловдив

Обява: Голям български град търси главен архитект

Въпреки шестте кандидатури може и да няма избран главен архитект на Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. За пореден път се вижда че Камарата на Архитектите не влияе на нищо . Какъв е смисъла от нея ? Затворете я. Колегия без влияние . А КАБ България ? Какво прави застава зад решенията на Регионалните ли ? НЕ ! Мълчи като настана и не реагира . Защо ли ? Просто всичко това е показателно за силата на Слабия КАБ – позор.

  2. Тоя стана за смях с подмолното си ставаме за главен архитект , незнам как се гледа в огледалото . Мутрополитска подлога. Вън ! Безочлив и крадлив .

  3. Няма да стане, всичко е уговорено ( както и самите избори, схеми, преливания и цинични сдружения в местния парламент, пликчета и лобита) , презастрояването ще продължи с бесни темпове и в следващите 4 години,, уви! Няма сила, която да възпре милионите черни пари, приготвени за целта, виждате в какво превърнаха града, няма връщане назад…

    1. В ДНЕШНАТА „МАРИЦА“ ОНЛАЙН = http://www.marica.bg/samo-v-marica/komentari/ivan-totev-pogreba-betonniq-most-oshe-prez-2012-godina = ЧЕТЕМ КОМПЕТЕНТНО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ЩЕТИТЕ НАНЕСЕНИ НА ГРАДА ОТ ПРЕСТЪПНИЯ КРАДЛИВ (АМА КОМПЕТЕНТЕН, ЕХА!) МАМИН ИНДЖИНЕРИНГ ГЕРБАВИЯ ТОТЕВ.
      НО И ПО-ЛОШО МОЖЕ ДА СТАВА, МАЙНИ (ТОТЕВ НЯМАШЕ РЕЛИГИОЗНАТА ПОДКРЕПА ОТ МУТРО,ПОЛИТ,ИКА И НЕГОВИТЕ БЕЗКОРИСТНИ АРХОНТЕСИ И ПОПАДИИ!)
      КОРАБЪТ ПОТЪВА ПРАВИЛНО.
      ТЕРМИНАЛ ДВЕ ДА ГО ПРЕМЕСТЯТ В ПЛОВДИВ, МОЛИМ, ПЪК ДАНЪЦИТЕ ДА МУ ГИ ПЛАЩА КОЙТО ИСКА, БУДАЛИ

  4. Здравко Димитров за мен не е легитимен кмет на Пловдив. Знам как се купуват избори и как се фалшифицират в България. Също така ГЕРБ има подкрепата на не повече от 12% от гражданите на Пловдив. При тези обстоятелства ще е добре този човек да не се самозабравя и спазва закона.

  5. Спрете да ревете. Вашите архитектурни безобразия са из целия град. Галерията – ужас. Жилищни сгради като общежития и т.н. Здравко Димитров да защити избора си. Той е кмет на Пловдив. Нека покаже воля през пловдивчани.

    1. „Селянки за Американско Развитие на БГто“ = САРБ (преструващи се на „граждани = ГЕРБ) отново ще упражняват Диктатура на Пролетар . . . пърдом, на крадливата КлептоКрация чрез ПОТЪПКВАНЕ НА ЗАКОННОСТТА доколкото имаме такава на Територия БГ. А именно:
      „…внимание е обърнато в чл.5 (2) от ЗУТ на комисията за оценяване на кандидатите, в която трябва да участват представители…“ НИЩО НЕЯСНО НеМА у ЗАКОНо, кмете! Баджанаците МУТРОполитът да си ги пъха където ще!
      В ГЕЕНАТА ОГНЕНА ЗАЕДНО С МЕТОДИЕВ ПОПАДА И ЗИКО КАТО НАСТЪПИ ВИДОВДЕН.
      „Архитектурната КАЛИНКА“ на Дернев отново се гелпи още в заглавието:
      „Конкурсът за избор на главен архитект трябва да е задължителен!“ = НЕ, ами Конкурсът за избор на главен архитект Е задължителен!
      ПРОКУРАТУРАТА: КАЗУСЪТ НЕ Е ДРЕБНО НАРУШЕНИЕ, А Е СЕРИОЗНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЪС ЗНАЧИТЕЛНИ И ТРАЙНИ И БЕЗВЪЗВРАТНИ ЩЕТИ ЗА ГРАДА.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина