АктуалноЗабравеният градНовини

Архивите разказват: 76 години от бомбардировките над Пловдив

Една неизбухнала бомба дълго време стои във витрина на ул. „Княз Александър I“ и пред нея се трупат любопитни граждани

Преди 76 години на 06.11.1943 г. Пловдив изтръпва. Градът е обхванат от зловещ вой на сирени, които алармират населението да се крие кой където намери. Англо-американски бомбардировачи, които се връщат аварийно от рейда към Плоещ, бомбардират Пловдив. Това е първата бомбардировка от започващите въздушни нападения над България. Първата бомбардировка над столицата София е 8 дни по-късно на 14 ноември. Бомбардировки върху Пловдив има още на 18 и 19.03.1944 г. – 10 бомби.

Най-страшно е на 17.04.1944 г. втория ден от великденските празници. Поредната атака с прочутите самолети наричани „летящи крепости“ е малко преди полунощ в 23.31 ч., от които са хвърлени 150 бомби. Отначало взривове се чуват в района на Захарната фабрика, после по бул. „Руски“, близо до Търговската гимназия, после до тютюневите складове. Има пожари в „Кючук Париж“, „Хаджи Хасан“ махала и на други места. Бомба пада пряко върху бункер между ул. „Пандо Кляшев“ и ул. „Гоце Делчев“, в който има около 40 души, повечето от които жени и деца. Всички загиват на място. Жертвите на това нападение са 44 и 33 ранени.

„Летяща крепост“ Б -24 „Освободител“

Бомбардирани са още Асеновград, Садово и Ягодово. Над Перущица са пуснати 10 бомби, жертвите са две. На 20.04.1944 г. от 01.52 часа до 02.08 часа, 20 бомбардировача хвърлят 25 бомби, след които има 7 убити и 29 ранени. Първите бомби падат върху полето, където днес се намира Мостреният панаир. После самолетите разрушават 30 къщи край Марица. Една от бомбите удря южния ъгъл на храма „Св. св. Кирил и Методий“ (срещу Мъжката гимназия), като разрушава и подпалва покрива.

На 18 май 1944 г. завръщащите се от Румъния бомбардировачите удрят близкото до Пловдив село Долни Воден. През юни и юли англо-американската авиация на три пъти напада летището при Марно поле в близост до Карлово. В последната атака участват 150 бомбардировача. Загиват близо 80 души. Страдат и няколко от околните селища – градовете Сопот и Калофер, селата Иганово и Отец Паисиево. С още бомбардировки Пловдив се разминава поради гъста мъгла и смъртоносният товар е изсипан на полето.

Най-ненадейната въздушна атака на Пловдив става на 22 септември 1944 г. В града вече има съветски войници, битките са далеч на запад. Изведнъж се появяват немски самолети. Бомбите, които хвърлят не са обикновени – всяка една от тях съдържа 224 малки бомби, които избухват по-късно. Спасителите преброяват 18 жертви и много ранени. Въпреки обстрела на зенитните батареи при Захарната фабрика и Бунарджика, нападателите се измъкват.

Любопитна е мълвата, която се носи. Според нея Авиаторите които водят немските самолети са българи, а един от тях е пловдивчанин, който иска да отмъсти на съгражданите си, че са допуснали в града руснаците.

Една неизбухнала бомба дълго време стои във витрина на ул. „Княз Александър I“ и пред нея се трупат любопитни граждани.

Източник: Тези събития са описани от няколко летописци на Пловдив, събрани и поместени в „Енциклопедия на Пловдив“, съставена от Божидар Тотев. Статията, както и почти всички други в енциклопедията са  сбор от няколко източника като: пловдивски летописци, огромно количество енциклопедии, История на България, спомени, статии от вестници, Интернет, от чужда преса и още много други,  събирани 50 години от автора Божидар Тотев. Сравнявани като гледна точка, комбинирани (без да се променя същността на историята). Всички източници са коректно цитирани в енциклопедията без изключение.

 

Художникът Божидар Тотев е роден през 1947 година в Пловдив. Работи в ДТ “Н.О.Масалитинов“ от 1969 до 1971 г. и в Института за паметници на културата при реставрацията на Къща Ламартин в Стария град през 1971 г. От 1976-а живее в Смолян. Работил е в Дома на армията и Родопския драматичен театър. Посвещава на този труд 50 години от живота си, събирайки материали. Последните 10 са посветени на оформянето на“Енциклопедия Пловдив“. Още за книгата му може да видите ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. От бомбандировката на 17 април 1944, две бомби падат в квартала между улиците „Иван Вазов“, „Екзарх Йосиф“, „Велико Търново“, „Одрин“. Първата пада между тютюнев склад и къща вътре в квартала, втората – срива до основи къщата на „Иван Вазов“ №54 и двете са от един самолет. Къщата е на адвоката Никола Георгиев, баща на известния някога деятел в „Ботев“ Георги Георгиев – Бъча. Построена беше съвсем нова къща на адреса. Засегнатата от първата бомба вътрешна къща е отдавна възстановена и заселена, а някои вероятно очакват сриване на склада и оплзотворяване на местото

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина