АктуалноЗабравеният град

Архивите разказват: Никола Генадиев – основател на първия траен ежедневен български вестник след Освобождението

Генадиев е от онези редки българи, които са с противоречива репутация в обществото. Бил е деец на  Съединението, доброволец в Сръбско-българската война, юрист, издател, журналист и депутат. Името му се свързва с няколко корупционни скандала

На 1 декември през 1868 г в град Битоля е роден Никола Иванов Генадиев – журналист. Завършва основно образование в родния си град. През 1876 г. семейството му се премества в Пловдив, където през 1885 г. Генадиев завършва Пловдивската мъжка гимназия. Взима участие в Съединението, а след него по време на Сръбско-българската война е доброволец в отряда на капитан Коста Паница. През 1891 г. завършва право в Брюкселския свободен университет, след което работи като адвокат и журналист в Пловдив.

Заедно с брат си Харитон основава вестник „Балканска зора“. Първият траен ежедневен български вестник след Освобождението. Излиза в Пловдив от 1890 до 1894 година и от 1 до 4 октомври 1900 година. От 1892 г.

Редакцията на „Балканска зора“ от ляво: Никола Генадиев, Харитон Генадиев, Иван Стоянович, Владимир Неделев

По време на Първото българско земеделско промишлено изложение през 1892 г., една от най-очакваните атракции е полета на балона на Йожен Годар. На 19 август същата година при много по-голямо въодушевление, отколкото самото откриване на изложението, пред погледите на стотици зяпачи и гости на панаира. Йожен Годар – „въздухо-плавачът”, както го наричат вестниците, полита заедно с редактора на в. Балканска зора Никола Генадиев на фона на мощни възгласи „ура” и химна „Шуми Марица”.

Никола Генадиев е и сред активните дейци на Народнолибералната партия. Многократно избиран за депутат, Генадиев се проявява като отличен парламентарен оратор. При повторното поемане на властта от Народнолибералната партия Генадиев е министър на правосъдието (май 1903 – януари 1904), а по-късно министър на търговията и земеделието (1904 – 1908) в кабинета на Рачо Петров и правителството на Димитър Петков.

Източник: Тези събития са описани от няколко летописци на Пловдив, събрани и поместени в „Енциклопедия на Пловдив“, съставена от Божидар Тотев. Статията, както и почти всички други в енциклопедията са  сбор от няколко източника като: пловдивски летописци, огромно количество енциклопедии, История на България, спомени, статии от вестници, Интернет, от чужда преса и още много други,  събирани 50 години от автора Божидар Тотев. Сравнявани като гледна точка, комбинирани (без да се променя същността на историята). Всички източници са коректно цитирани в енциклопедията без изключение.

 Художникът Божидар Тотев е роден през 1947 година в Пловдив. Работи в ДТ “Н.О.Масалитинов“ от 1969 до 1971 г. и в Института за паметници на културата при реставрацията на Къща Ламартин в Стария град през 1971 г. От 1976-а живее в Смолян. Работил е в Дома на армията и Родопския драматичен театър. Посвещава на този труд 50 години от живота си, събирайки материали. Последните 10 са посветени на оформянето на“Енциклопедия Пловдив“. Още за книгата му може да видите ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина