АктуалноБългарияЗабравеният градФотогалерия

Архивите разказват: Международна асамблея „Знаме на мира“ в Пловдив  

През 1985 година участниците пристигат в Стария град на пленер по рисуване

Снимки: Владимир Янев

Точно преди 40 години в лятото на 1979  година (на 9 юни) е създадена Международната асамблея „Знаме на мира“ *. България отбеляза юбилея с 40 бели гълъби в небето над монумента „Камбаните“.

„7-8 години не сме правили детска асамблея и затова искам да я възстановя, дори през няколко години да има такива събития, които да са в подкрепа на децата да се изявят. Радвам се, че имаме възможност да продължим идеите на единство, творчество, красота“, каза Евгения Живкова **.

През 1985 година организаторите на Международна асамблея „Знаме на мира“ водят участниците в Пловдив. Градът под тепетата посреща над сто деца от различни държави.

По калдъръма на Старинен Пловдив те рисуват в пленер, а по-късно творбите им са изложени отново на открито в Стария град.

* Международната детска асамблея “Знаме на мира” е фестивална детското изкуство под егидата на ООН, организиран по идея на Любмила Живкова, председател на Комитета за култура (с ранг на министър).

По повод обявената от ООН за 1979 г. Международна година на детето Комитетът за култура първоначално замисля да организира международна изложба на детски творби. Идеята е развита и София става домакин на първата асамблея с участието на деца от 79 държави. Като символ на асамблеята е изграден мемориал в нов парков комплекс (по-късно наречен „Камбаните“) с 68 камбани от различни държави, които да се бият само от деца. Целият проект се обединява от мотото “Единство, творчество и красота”. Името и девизът на асамблеята са заимствани от философската система на Николай Рьорих – руски художник и философ. Създаден е център „Знаме на мира”, който издава свой вестник, и едноименна фондация.

Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 години. Асамблеята от 1988 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави. До 1989 г. в София са проведени 4 асамблеи – фестивали със срещи на деца от целия свят. В тях са участвали общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България.

Асамблеята е нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира. Подкрепена е от ООН, неговите подразделения ЮНЕСКО (за образование, наука, култура) и УНИЦЕФ (за децата), както и от други международни организации. През 1987 г. ООН удостоява „Знаме на мира“ със званието „Вестител на мира“.

** През 1990 г. са закрити изградените 18 задгранични структури „Знаме на мира“. Евгения Живкова – дъщерята на инициаторката Людмила Живкова, след 10-годишно прекъсване възстановява асамблеята през 1999 г., но в значително по-скромен мащаб.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина