АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеФотогалерия

Архивите разказват: Как се роди синдикат „Подкрепа” в Пловдив

Хиляди се включват в първата масова опозиционна проява в града преди 29 години

Искат премахване на член 1 от Конституцията на Народната република

Владимир Янев

Фотоархивът на Владимир Янев днес ни връща точно 29 години назад във времето, за да разкаже със снимки за първата, по спомените на фотографа, масова опозиционна проява в Пловдив. Става въпрос за шествието и митинга на профсъюз Подкрепа в средата на декември, 1989г., когато на практика се учредява синдикатът под тепетата.

Сборният пункт на събитието е на стълбите на пред храм Света Богородица в Старинен Пловдив. Студът е голям, но енергията за промяна е по-силна. В подножието на храма върви подписка за учредяването на синдиката.Всички са запалени от идеята и ентусиазирано коментират бъдещето на новата голяма синдикална организация. Тръгва шествие, което преминава по Главната и завършва край Централна поща. От южната страна на сградата множеството набъбва до над 5 хиляди души. Цялото пространство до паркинга на Тримонциум и до Партийния дом е черно от народ. Денят вече е паметен- провежда се първият голям митинг с едно основно искане- да бъде премахнат член 1 от Конституцията. Който тогава гласи:

Член 1

(1) Народна република България e социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с Работническата класа.

(2) Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.

(3) Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз.

My beautiful picture

Хората искат да се прекратят привилегиите на номенклатурата. Тогава, в края на 1989 година, партия СДС е учредена току що и активността й все още е слаба. Това вероятно е и първото голямо опозиционно събитие в Пловдив. Което историята и обективът на Владимир Янев помнят във фото детайл.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина