АктуалноБългарияЗабравеният градНовиниФотогалерия

Архивите разказват: Как бяха ликвидирани танковете на българската армия

Карлово, 8 февруари 1994 година – Офицери от НАТО описват подготвени за ликвидиране танкове

снимки:Владимир Янев

Тракторния завод край Карлово. Офицери от НАТО описват подготвени за ликвидиране танкове. На пръв поглед изглеждат на легендарните Т-34 или на Т-55.

Тогава България не бе член на НАТО. Трябваше обаче да покаже „сговорчивост“по важни въпроси. Всъщност важните въпроси се свеждаха до намаляване на личния състав и въоръжението на Българската армия.  Казано с прости думи – да се ликвидира тогавашната военна мощ на страната. Танковете по онова време бяха част от силата и мощта на армията.

В двора на Тракторния завод във Ведраре, край Карлово, бяха подредени около двадесет машини. Повече от 25 офицери от различни страни от НАТО ги оглеждаха дълго време. Танковете бяха боеспособни, но според споразумението трябваше да бъдат нарязани и извадени от строя.

Въпросът за членството на България в НАТО се поставя за първи път през месец юни 1990 година. Предстоят дълги години на преговори и буквалното унищожаване на въоръжените сили. На 18 март 2004 година е подписан Северноатлантическият договор и България е приета в НАТО окончателно на 29 март. В големите градове на страната имаше тържества по този повод.

По данни на военни експерти,в началото на 2018 година в българската армия служат 52650 човека. Това я поставя на 60-о място в света и на 4-то на Балканите.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. За съжаление с техника от средата на миналия век няма как да печелиш битки в една съвременна война. Това го усетиха много лошо арменците преди няколко месеца, когато точно такива или „по-модерни“ танкове ги целеха с турски и еврейски дронове, без никаква възможност да се предпазят. Добре че сме в НАТО, че се вижда руснаците колко пазят уж братските си християнски народи, когато те решат да се развиват като независими такива.

  2. Много показателни снимки за глупоста и преднамерената продажност на нашият армейски и политически елит.И какви Т-34 или Т-55 това са чиста проба нови новенички Т-34/85 изкарали войната и годни превъзхождащи всичко в НАТО до ср.50-те с възможност да се опрат и на М-48/60 тези статии ги пишат незапознати.Не това е важното обаче,а че тези хора ще бъдат записани в историята като национални предатели разхитили цял танков и военен парк.Срам за България е НАТО и че се дадохте на турците,едно време те трепереха от нас.Чисто нови машинки стигнали Берлин и Прага модернизирани 1947 отново,а ние ги попиляхме.Бил съм в Карлово нарядна рота,там имаше танково поделение ,но такива машини вече нямаше имаше няколко Т-55 и БАТ и БРЕМ тези снимки са от друго място.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина