АктуалноБългарияГрадътНовиниФотогалерия

Архивите разказват: Високотехнологичен комунизъм

Спомен за времето на електрониката в Пловдив

Цех за производство на копирни апарати „Бултекс“ в сътрудничество с „Ранк Ксерокс“ отваря врати през 1987г.

Владимир Янев

Пловдив трябва да запази своята позиция на лидер в индустрията, ставайки високотехнологичен лидер. Това е едно от заглавията на Под тепето от вчера, в което цитираме икономиста Георги Стоев по време на Международния бизнес форум „Индустрия 4.0“. Днес пък ще ви върнем повече от 30 години назад във времето, за да ви припомним, че и през комунизма градът ни е бил лидер в индустрията, а и във високите технологии за онова време.

My beautiful picture

Цех за монтаж на копирни апарати „Бултекс“ в Комбинат за периферни устройства заработва в Пловдив. Предприятието отваря врати през 1987г., а снимките са от първия работен ден- началото на монтажа и старта на производството. През тази година в Комбината започва редовното производство на размножителна техника – копирен апарат „Бултекс“, като производството е организирано в сътрудничество с фирмата „Ранк Ксерокс“.

Копирният апарат „Бултекс” е изделие на високо технологично ниво. Ръководител на цеха за монтаж на копирни апарати е Георги Тенов, а в него работят предимно възпитаници на елитния тогава ТЕТ „Ленин“. За новото производство е построен чисто нов и модерен завод в източната индустриална зона на града. Новото и модерно производство бе организирано и ръководено от човек със съвременен поглед за времето си- Бисер Димитров.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина