АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градКултураНовини

Археологическият комплекс Малтепе, край Пловдив, ще се превърне в световна туристическа атракция (ГАЛЕРИЯ)

Доц. Кисьов: Обектът няма аналог в бившата Римска империя

Геофизични проучвания разкриха, че в основите на могилата се е намирала друга огромна постройка

Таня Грозданова

Археологическото лято започна и първата ни разходка за 2019-а е до могилата „Малтепе“ край пловдивското село Маноле. Там екипът на доц. Костадин Кисьов е на терен вече от седмица. Днес археолозите имаха височайше посещение от кмета на Пловдив Иван Тотев, кмета на Община Марица Димитър Иванов и един бус журналисти.

„Гарантирам, че това тук ще се превърне в обект от световно значение. Обектът няма аналог в бившата Римска империя,“ посреща ни ръководителят на проучванията доц. Кисьов и добавя, че след всяка наша публикация около тях „става панаир“.

Благодари на кмета Иванов за осигурената от Община Марица сума за охрана на могилата, не само заради иманярските набези, а и защото скатовете, изкопани около кулата, са опасни и всеки момент някой може да се срути.

„Аз и за моите хора се страхувам,“ признава той.

Директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов обяви, че целта на екипа му за тази година е да се намери входа за гробницата. В момента продължават изкопните работи за разкриване на основата на кулата в южната част на могилата. Ако всичко върви по план, в началото на август тя ще е напълно разкрита.

„Средствата са осигурени, като засега са отпуснати 300 000 лева от бюджета на общината. Ако има нужда от допълнителни, можем да реагираме и да отпуснем,“ увери от своя страна кметът Иван Тотев.

Проучванията ще продължат дори до нова година, ако атмосферните условия позволят това да се случи.

Под навеса археолозите са подредили парчета керамика, намерени тези дни. Те са датирани от III век пр. Хр., когато е построена самата могила.

„Но това не значи, че гробницата също е строена тогава, тя е от по-ранен период,“ поясни Кисьов.

Археолозите показаха и множество монети, сечени по времето на войнишки императори. Най-ранната е от Септимиий Север, а най-късната от времето на Констанций II.

Геофизични проучвания са разкрили, че в основите на могилата, извън видимата сега част на кулата, се е намирала друга масивна постройка. Екипът предполага, че огромните помещения под кулата са няколко гробни камери, които минават и под кота „нула“.

Припомняме, че през изминалия археологически сезон бе потвърдено, че каменната кула от квадри е била висока поне 26 метра, като на самия ѝ връх е имало постамент, носещ няколко метрова статуя. От нея обаче още не са намерени фрагменти. Според изчисленията, статуята на върха е тежала повече от 15 тона, а самата кула е с тегло над 250 тона.

Припомняме, че през февруари Испанската секция на National Geographic публикува материал за големите разкопки на пловдивския археологически музей на станалата световно известна гробница Малтепе.

„Толкова голяма гробница може да бъде само на император и то от времето на така наречените „войнишки императори“. Издирват се гробници на двама римски императори, от този период, и не е изключено тук да е положен един от тях,“ коментира доц. Кисьов. Другата възможност е тя да е на един от последните тракийски владетели на одрисите. Това разказа ръководителят на проучванията при посещението на премиера миналото лято. 

Как работят археолозите на рхеолозите на най – високата императорска гробница в Европа вижте ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Като дете преди 30-35 години съм се качвал на тази могила… Ех, спомени… Но Маноле заслужава да има подобна забележителност в тези времена на тотално обезличаване на българските села.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина