АктуалноБългарияНовиниПод лупаРазследване

Арестуваният кмет Ральо Ралев излезе в отпуск  

В.и.д. кмет на „Северен“ Лариса Кътова е назначен с негова заповед на мястото му, издадена ден след показното задържане

Таня Грозданова

Кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев, който бе арестуван показно в четвъртък – 30 май 2019-а година, си е пуснал неплатен отпуск за 30 дни. Това стана ясно днес на несъстоялата се извънредна сесия на Общински съвет – Пловдив, свикана по искане на 19 съветници, за проблемите на проекта „Подобряване на градската среда в община Пловдив“, по Оперативна програма „Региони в растеж“.

От служебната поща, която не бе изчетена, защото не се проведе заседание поради липса на кворум, изскочи новината за отпуската на арестувания кмет.

Интересното в случая е, че документът, с който кмета на район „Сверен“ Ральо Ралев, уведомява местния парламент (бел. авт.: режимът е уведомителен), че излиза в 30-дневен неплатен отпуск е с изходящ номер от районното кметство  от 31 май – деня след  ареста му.  Уведомлението е адресирано според законовото изискване до Общинския съвет и Голяма община, като е входиран и на двете места в понеделник – 3 юни по служебен ред.

Както ви съобщихме същия ден зам.-кметицата на района Лариса Кътова е получила заповед за назначаване като временно изпълняващ длъжността. Същата заповед е издадена от кмета Ральо Ралев.

Тоест тя е назначена на поста по заместване от ареста, където Ралев е с постоянна мярка „задържане под стража“ по подозрения за рекет и злоупотреба със служебно положение.

Специалисти по Закона за местно самоуправление отбелязаха пред Под тепето да не се бъркат понятията „заместване“ и „отстраняване“. В единият случай първо има заповед на кмета на община или районния кмет (в случая), а ако няма тогава Об С избира заместника / чл. 39, ал.2 и ал.3/.

След отправено питане от страна на нашата медия, от Общински съвет –Пловдив поясниха, че няма нищо незаконно в отпуската на райкмета Ралев. Цитирано е тълкувателно решение на ВАС по „Делото Иванчева“ където е стоял същия казус.

Според  магистратите кметът е в пълните си правомощия без значение къде се намира, до момента, в който не бъде отстранен от длъжност със съдебно решение.  В случая с Ральо Ралев такова няма. Ако той бъде отстранен, тогава процедурата за в.и.д. кмет на район трябва да се интервинира от Об С , според  чл. 42 от ЗМСМА.

Припомняме, че при ареста на кмета на Община Пловдив с обвинение за престъпление по служба във връзка с ремонта на Зоокъта през 2017-а година от СГП и пускането му под гаранция, той също ползва за известно време неплатен отпуск.

Просто в подобни случаи отпускарите не получават заплащане за тези дни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина