АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Апелативният съд пусна под гаранция кипърския фермер, прегазил крадец

Поради липсата на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление продължаването на задържането на Димитрис Пирилис би било в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека и българското наказателно законодателство, отсече Темида

Пловдивският апелативен съд пусна кипърския фермер Димитрис Пирилис на свобода с мярка „парична гаранция”. Магистратите отмениха определението на Окръжен съд, с което е взета  най- тежката мярка за неотклонение  задържане под стража спрямо земеделеца, прегазил крадец,   като вместо това взе спрямо него по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция в размер на 10 000 лева и неговото освобождаване, след внасянето й.

Спрямо Димитрис е повдигнато обвинение  за това, че на 11/12 май 2019 г., в землището на село Болярино при управление на товарен автомобил, марка „Форд“, модел „Рейнджър“, нарушил правилата за движение по пътищата и е допуснал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което умишлено е причинил смъртта  на 30-годишния П.Г. За това престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Съдът прие, че обоснованото предположение Пирилис да е извършил престъплението, в което е обвинен за причиняване на смъртта на пострадалия, е разколебано по отношение на умисъла. Въпреки това, тъй като се касае за начален етап от разследването, се покриват изискваните от закона изводи за съпричастността на обвиняемия към деянието.

Основният акцент в случая е дали е налице реална опасност от извършване на друго престъпление. Доказателствата по делото сочат, че липсва такава опасност предвид на това, че обвиняемият е неосъждан, има много добри характеристични данни, постоянен адрес по местоживеене, дългосрочна трудова ангажираност със селскостопанска дейност, безспорен авторитет в местната общност поради осигуряване на работа и грижи за съселяните си. Не без значение са и подбудите, довели до извършване на деянието, насочени към пресичане на внезапно констатирани през нощта в неговия имот противоправни действия на групата лица, между които и пострадалия. Действията на обвиняемия  в подобни ситуации не би следвало да прерастват в саморазправа и да излизат извън рамките на закона. Друго важно обстоятелство в подкрепа на липсата на опасност от извършване на друго престъпление е добросъвестното процесуално поведение на обвиняемия, който веднага след инцидента е потърсил начин да подаде сигнал на телефон 112 и потърси медицинска помощ за пострадалия.  Отделно е оказал пълно съдействие на разследващите органи.

Поради липсата на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление продължаването на задържането на Димитрис Пирилис би било в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека и българското наказателно законодателство. Определението на Апелативен съд – Пловдив  е окончателно, отсъди Темида.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Според мен, ако осъдите Пирилис за умишлено убийство, вие бихте сигнализирали едно отношение на българската правораздавателна система в защита на крадците. Къде бяха полицията и прокуратурата при извършените от крадците предишни набези? Очевидно е, че действията на убития са довели Пирилис в състояние на неконтролируем гняв. На 30 години, младият ром е трябвало да знае, че кражбата на поминъка на хората би могла да доведе до такава една неконтролирана реакция от тяхна страна.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина