АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Амелия Гешева: Новият директор на „Старинен Пловдив” да си купи удобни обувки

Новият директор стъпва на подредена база , заяви зам.-министърът на културата и препоръча на Богомил Грозев да запази екипа на Общинския институт

„ Директорите на Общински културни институти се назначават с конкурс по реда на Закона за закрила и развитие на културата. Но законът позволява да има  временно изпълняващ длъжността”, коментира темата със законността на назначаването на Богомил Грозев за шеф на ОИ „Старинен Пловдив” заместник-министърът на културата Амелия Гешева пред Под тепето. Като бивш директор тя посъветва новият ръководител на знаковата за града структура да бъдат запазени общите политиките на Института в полето на културата и туризма. И препоръча на Грозев да си сложи удобни обувки и да влезе във всеки един обект, от мазето до документацията, за да си начертае добре плановете. Гешева не скри, че е по-трудно е да бъдеш директор на „Старинен Пловдив”, отколкото зам.-кмет по култура, защото си на терен всеки ден- занимаваш се и със събития и с опазване на културно-историческо наследство.

„ Новият директор стъпва на подредена база. Моите спомени от 2012г. понякога са много тъжни. Няма документация, има много проблеми, липсват пари за ремонти. Сега директорът е много по-различен от 2012. Първо му е подредена цялата собственост и той знае какво управлява, може да се грижи за него като добър стопанин и да го включи в общия туристически продукт. Това е благодарение на волята на общината в последните години да поиска имотите в архитектурния резерват от държавата и да ги придобие като собственост. Има екип, подредена нормативна база и завършени основни ремонти на ключови обекти. А големите обекти са в доста добро състояние. Скоро ще бъде завършена Епископската Базилика и ремонта на Одеона”, изброи Гешева.

Тя припомни, че през 2012г. екипът на „Старинен Пловдив” е бил 33 души, а сега е 80.

„ Моите очаквания са новият директор да съхрани екипа си и да разчита на него. Щастлива съм, че Елена Кантарева се върна на поста зам.-директор, защото има перфектно отношение към опазването на културно-историческото наследство. От друга страна там е и Рая Маринова, която в периода 2012-2013г. беше двигател на много процеси, включително и в дългия път по обединяване на културата и туризма”, допълни културният зам.-министър и бивш директор на ОИ „Старинен Пловдив”.

Смята, че трябва да се продължи с популяризирането на Пловдив като бранд за културен туризъм, но и да се мисли в посока по-добри услуги за привличането на повече посетители. Заяви обаче, че Общинският институт не е само туризъм, а и консервация и реставрация на културно-историческо наследство.

„ Препоръчвам му още да се доверява на специалистите в „Старинен Пловдив”. Освен това покрай Голямата базилика и работата на екипа там ще е хубаво да бъде създадено едно добро реставрационно ателие като материална база. Да се инвестира и в техника там. Общинският институт има голямата отговорност да поддържа наследството. Но за да се случва това е нужно много добро взаимодействие с всички институции и общински структури, които имат отношение по опазването на културното наследство. Обичта за Стария град минава през грижата за всяко едно нещо, което има в този резерват”, допълни Амелия Гешева.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

  1. гербокалинките са множат със скоростта на светлината..има явно още някой лев за усвояване и се действа, типично по гербавски

    1. Г-н или г-жа ЛОЛ,
      Имайте предвид, че обектите на „Старинен Пловдив“ се разрастват и няма как да не се назначават нови хора. Освен това, щом има нужда от много хора, очевидно има много работа за вършене. Ако имате поне малка представа за нещата, няма да правите такива коментари. Не става въпрос за ‘трошене на пари’ …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина