АктуалноВкусът на градаЗабавлениеНовини

Александър пренесе Италия в Пловдив

Той е само на 23 години, но е влюбен в италианската култура на храната и съчетаването ѝ с правилното вино

Поемете на сладко пътешествие до Ботуша, но сгушени в полите Сахат тепе

Като големи почитатели на италианската кухня и философия за живота и храната, няма как да пропуснем да ви споделим за най-новото място в Града под тепетата. Ресторант Глухарчето затвори врати преди около половин година, но сега сгушеното на хълма заведение е възродено за нов живот и то с много интересна концепция.

На вратата на d’Asti Osteria Italiana ни посреща усмихнато младо момче, което с внимание насочва посетителите към подходяща маса. А най-огромно беше учудването ни, когато разбираме, че това е собственикът. Александър е на 23 години и въпреки краткия си петгодишен опит в ресторантьорския бранш, с голямо желание се гмурва в приключението на италианската кухня. Започнал е съвсем малък като сервитьор в столицата и колективът, в който попада, толкова го мотивира и въвежда в тайните на бизнеса, че сега се чувства готов за своето собствено местенце.

Не вижда нищо странно да е „шефът” и едновременно с това да обгрижва клиентите, защото именно тук се крие концепцията на италианските остерии. В тях посетителите се приемат като най-скъпи гости, държат ти връхната дреха и препоръчват най-доброто от менюто според личния вкус или моментните предложения. Това е и едно от най-важните неща в заведенията според него – сервиза и вниманието, което е задължително да се отделя на всекиго, независимо дали е дошъл само за чаша вино, или поръчва угощение за десетима.

Тук наистина може да се почувствате съвсем свойски, защото дори интериорът с изчистените си линии и ненатрапчиви цветове допринася за фокуса главно върху храната, без излишна показност и суета. Препоръчваме да седнете до камината, защото тя наистина превръща остерията в едно от най-уютните места под тепетата.

Нежна музика, впечатляваща стена с винена селекция и много чистота – това е цялостното ни усещане в часовете, които прекарахме на място. Около нас се носеха единствено изкусителни аромати и одобрението на съседната маса от сервираните ястия.

Кухнята и менюто също ни впечатлиха. Листът с предложенията не е дълъг и това, което веднага прави впечатление е, че пастата е само 4 вида, а пицата – 6.

Акцентът е основно върху автентичните италиански рецепти, най-вече от Централна и Южна Италия. Шеф Мирослав Христов и екипът му прекарват не малко време в експерименти и заедно с Александър, който активно участва в презентацията на ястията, подбира туистове на традиционните рецепти.

Всичко е отлично подбрано и сортирано, за да е сигурен клиентът, че ще получи най-високо качество продукти и вкус. Залага се на минимална топлинна обработка на съставките, за да се съхрани тяхната натурална текстура и вкусови качества. Абсолютно нищо не се замразява и пържи. Всяко едно предложение е интересно и предизвиква любопитството ни, затова питаме Александър и кой е неговият фаворит. За ценителите той би препоръчал свинските бузи и телешките опашки, които се приготвят цели 40 часа по су-вид технология. По този начин месото става изключително крехко и направо се топи в устата.

От личен опит съветваме вегетарианците пък да заложат на меландзането, защото в комбинацията с пармезан отлично се усеща текстурата му, а по-горчивият вкус е приятно приглушен от млечната нотка на сирената.

Стигаме и до вината, които се оказва, че са причината изобщо за създаването на d’Asti Osteria Italiana. Всъщност името, което означава „сладост, послевкус”,  идва именно от страстта на Александър към винената култура. За италианците всяка глътка е емоция и отношението към напитките е ключово в обслужването. Задължително се оставете на него да ви предложи комбинация.

В d’Asti Osteria Italiana ще ви смаят и с десертите. При тях дори сервирането е като изкуство. Като например презентацията на авторската интерпретация на десерт от ресторант „Мишлен” категория. Той е като едно сладко пътешествие в Италия, което започва с пистакиото от юг, минава през афогатото – за център и на финала – с кантучи и амарети за север. Всичко това завършва с експлозия от шоколад, на масата пред вас.

Приключваме кулинарната си разходка до Италия и с предложението им за новогодишната нощ. В подготвеното меню шеф Христов е заложил на истински шедьоври. Салата от печено цвекло и сирене с трюфел, деликатесно плато и тартар от Filleto di Branzino с манго и авокадо са звездите в първата му част. След тях изчистваме вкусовете със сорбе  от лимончело, за да се отдадем на сърф енд търф предложението от телешки ентрекот със скариди. Цялото това удоволствие завършваме с домашно панетоне и уникалното усещане за гурме изживяване.

Оставяме на вас сами да се убедите, че в d’Asti Osteria Italiana няма излишна претенциозност и да се доверите на Александър и шеф Христов да ви спечелят с внимание към всеки един детайл и незабравими вкусове.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина