АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Адв. Георги Колев: Излизам на битка срещу забранителните наредби

Абсурдна за европейски град е забраната на бира в парка, смята кандидатът за кмет

Велосипедистите не трябва да бъдат ограничавани в Централна градска част, категоричен е юристът

Излизам на битка срещу част от така наречените забранителни наредби. Те не отиват на стар европейски град, какъвто без съмнение е Пловдив и карат хората да се чувстват като престъпници в една уж демократична среда, в собствения си град и в кварталния си парк, коментира пред Под тепето един от акцентите в програмата си кандидатът за кмет адв. Георги Колев. Той посочва, че два от най-големите абсурда в градските наредби са забраната на бирата в парка и велосипедистите по Главната.

Виждали ли сте как двама общински охранители гонят велосипедист по Главната? Аз съм, при това не веднъж. Тази нелепа ситуация се разиграва в сърцето на един град, който непрестанно говори за градска мобилност. Ограниченията за колоездачите в Централна градска част прави безсмислени многото километри изградена веломрежа.  Искаме да развиваме градската мобилност, да се борим с трафика и паркирането, а ограничаваме движението на хора с колела в центъра. Е, защо да идеш с колело на работа, ако ще трябва да го буташ точно в сърцето на града. Пълен нонсенс. Забраната за движение на велосипедисти по Главната не е решение на проблема с непредпочитането на алтернативен начин на предвижване в битката с автомобилите, а задълбочаването му. Трябва да намерим начин колела да могат да се движат в центъра, като не пречат пешеходците, разбира се. Като например елегантно маркиране на велотрасе по централната градска част, в която колоездачите ще имат право да преминават, а пешеходците да се съобразяват с това. Както е навсякъде по света. Топлата вода е открита, а ние неспирно се опитваме да я охладим с абсурдни наредби, смята адв. Георги Колев.

Като друга нелепа общинска забрана, която не подхожда никак на един европейски демократичен град, той посочва тази за пиенето на бира в парка.

На миналата сесия целият общински съвет, включително и аз, гласувахме изменение на Наредбата за обществен ред и сигурност, за да я синхронизираме със Закона за шума. В предложението, незнайно защо, бе вкаран и този феномен- налагане на глоба  до 3 хиляди лева при пиене на бира в парка или на тротоара. Гласуването на цялата точка бе неизбежно именно с този мотив за синхронизация със Закона. Аз гласувах тази точка с ясната идея, че ще искам този забрана да бъде премахната от наредбата още в първите заседания на новия Общински съвет, тъй като по никакъв начин не импонира на Пловдив и титлата Европейска столица на културата. Абсурдно е да глобяваме татковците в парка, които са тръгнали да разхождат малките си деца и имат кенче бира в ръка. Това нито е европейско, нито столично, камо ли културно. По-скоро е проява на ориенталщина и тотална закостенялост. Да не говорим, че има други нормативи и разпоредби на МВР, които решават казуси в градска среда, касаещи дребното хулиганство. Ние, местните законотворци, какво казваме на хората- че са хулигани ако пият бира в парка ли, пита кандидатът за кмет.

Насочил е мерника си и в друга наредба, касаеща ползването на тротоарно право. Смята, че тя трябва да се преосмисли и преработи.

Тротоарното право в Пловдив е на много високи стойности, дори по-високи от това в София. Това се отразява сериозно на малкия бизнес, а именно той е най-видимият и важен сегмент от бизнес машината на града. Мнението ми е, че е редно цената за ползването на тротоарно право да бъде намалена сериозно, за да дадем въздух на малкия бизнес. В противен случай го задушаваме с поредна финансова тежест. Нужна е и промяна на всички политики, касаещи заведенията в града, които в крайна сметка придават такава гигантска добавена стойност на Пловдив и привличат толкова много туристи. В момента администрацията е стъпила на вратовете на собствениците на кафенета и ресторанти с всякакви чиновническо-документални тежести. Като например ежегодното подновяване на „Работно време”. Тези похвати веднъж и завинаги трябва да отидат в миналото. В противен случай всеки ресторантьор има неприятното чувство, че е рекетиран под една или друга форма, при това непрестанно, подчертава адв. Георги Колев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

  1. Пак не си разбрал, уж си прочел. Това е тъжно. Досега не съм гласувал, защото нямаше избор, но сега виждам нещо ново и можещо. Способен и добре, много добре обясняващ какво и как трябва да се направи. Успех на адвокат Колев!

  2. Значи първо г-на гласува като общински съветник“ва банк,“ , не внася опровержение и сега защитниците му се вихрят по форумите…Е , като си дадем гласът за него и стане Кмет нали пак общинарите ще гласуват за горното??? И какво против има към общинските правоохранители- до тях ли опряхме, че спазват общинска наредба.
    А за бирата – е ми то и майки има в парка и те бутат колички.

  3. В последните няколко месеца по Главната има доста тинейджъри с велосипед. Остана да блъснат някое дете. И без колоездачите главната е задръстена от пешеходци . Главната е място за разходка и културни събития, а не за транспорт.

  4. Абсурд е да ср кара колело по Главната. Тичат деца, родители зяпат магазините, ссмо липсват колоездачите. А пешеходците с гръб към колоездачите? Напротив даже солидна глоба е нужна.

  5. Точно пък татко бутащ количка с дете и в едната ръка държащ кенче бира е пълна ориенталщина. Алкохолът вкъщи или в кръчмата. С тази точка ме изгубихте, особено с това, че първо сте подкрепили текста ама с мисълта, че видиш ли, после ще го предложа за свалне.WTF

    1. Човекът си го казва-елегантно маркиране на велотрасе по централната градска част, в която колоездачите ще имат право да преминават, а пешеходците да се съобразяват с това,но няма кой да прочете цялата статия г-н Трол.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина