АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Адв. Атанас Костов внесе иска срещу АПИ в Административен съд

Съди държавата за лошите пътища след глоба от 650 лева за превишена скорост на разбитата отсечка на магистралата между Чирпан и Стара Загора

Адвокат Атанас Костов внесе искова молба в Административен съд- Пловдив срещу Агенция „Пътна инфраструктура” като така отваря първо съдебно дело срещу държавата за лошото състояние на настилката на магистрала Тракия, между Чирпан и Стара Загора. Искът на бившия кандидат за кмет на Демократична България е на стойност 650 лева- толкова, колкото е глобен от КАТ за шофиране със 140 километра в час по разбитата близо 50-километрова отсечка между двата града, където от АПИ са наложили ограничение на скоростта 90 км/ч.

Искът му е на основание чл.203 от АПК във връзка с чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, във връзка с чл.3, ал.1 от Закона за движение по пътищата, във връзка с чл.19, ал.2, т.3 от Закона за пътищата. Той настоява Административните съдии да осъдят държавната агенция да му заплати обезщетение за нанесените му имуществени вреди в размер на 650лв. изразяващи се в наложената му от МВР гр.Стара Загора и заплатена глоба за превишена скорост (140км/ч. – скоростта, разрешена по Закона за движение по пътищата за придвижване по магистрала), в следствие на приети ограничения на скоростта(90км/ч.) от самия ответник, вследствие неосъществено поддържане от последния на споменатия участък на магистрала Тракия.

Адв. Костов подчертава в исковата си молба, че Законът за движение по пътищата изгражда правилото, че лицата, които стопанисват републиканските пътищата, следва да ги поддържат изправни с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, както и да организират движението по тях така, че да осигурят условия за бързо и сигурно придвижване. Той заявява, че след като си е заплатил винетен стикер към АПИ, за да ползва държавната пътна мрежа, очаква от Агенцията да изпълнява правните си задължения да организира, възлага, финансира и контролира на дейностите, свързани непосредствено с проектирането, изграждането, управлението, ремонта и поддържането на пътищата.

„ Заплащането на винетен стикер ме прави изправен ползвател на пътищата от републиканската мрежа в Република България. Неизправността на магистралата в участъка Чирпан – Стара Загора е част от виновното поведение на Агенция “Пътна инфраструктура” да не поддържа магистралата в изправност – задължение, вменено й по общо два закона”, пише в иска си адв. Костов. И посочва пред магистратите, че визираният участък е нов и все още гаранционен.

„ Няма как това виновно поведение на Агенция “Пътна инфраструктура”, в абсолютен разрез с чл.3, ал.1 от ЗДвП, да ми бъде вменено във вина “за неспазване на ограниченията”, при факта, че споменатите ограниченията на скоростта са наложени от неизправността на пътната настилка, за тях няма превантивна публична информация на сайта на агенцията, а обозначаването им със знак е станало по задание на ответника, чрез КАТ гр.Стара Загора. С оглед горното твърдя, че Агенция “Пътна инфраструктура” е реализирала печалба от винетни стикери без да реализира и дори да планира ремонт на конкретен пътен участък на магистрала “Тракия”, като незаконосъобразно е възложила на органите на КАТ гр.Стара Загора да наложат в 40-ет километров участък ограничение на скоростта от 90км/ч. Това незаконосъобразно поведение на Агенция “Пътна инфраструктура” води и до незаконосъобразно налагане на глоби на водачи , които се имат право да се движат “бързо и сигурно” по споменатия магистрален участък с предвидената по закон скорост(визирам чл.21, ал.1 от Закона за движение по пътищата, който определя скоростта от 140км/ч. като максимално допустимата скорост за движение по магистрала), а не със скоростта, определена от Агенция “Пътна инфраструктура” – в случая без причина, без законов повод, без проектиране на ремонт или реорганизационна промяна на пътното движение, за която водачите да са надлежно информирани, за да спазват въведените ограничения на скоростта и най-вече от съображения за безопасност, касаещи техния живот и здраве!?”, пише още в иска си адв. Костов.

Като посочва, че ремонт в участъка Чирпан- Стара Загора в периода декември 2018 -2019 не е осъществяван или планиран, той заключава, че незаконно е въведена реорганизация на движението от Агенция “Пътна инфраструктура”, като тя не изпълнява императивно вмененото й задължение от чл.3, ал.1 на Закона за движение по пътищата да ги поддържа изправни, с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, както и да организира движението по тях така, че да осигури условия за бързо и сигурно придвижване.

Освен, че подаде иск в Административен съд- Пловдив, адв. Атанас Костов стартира инициатива “Да осъдим България за лошите пътища”.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

17 коментари

    1. Бе май те влече гейлъка, много намек, много нещо? Мечтаеш си за цвички ли хаха! Нищо де нормално е, то герберо-комунистите сте такива….! Ама стига си ревал, сгъвай просташката мутра и я паркирай във външната тоалетна на село!

  1. Ало,Аврамов ли си Баламурламов ли си ,кой е с топките ве мишко,тази балерина на снимката пред съда ли?Сигурно и ти си от балетната трупа!Сложете си цвичките и айде двамата на пързалката!Тъпак!

    1. Да и аз, и аз съм от балетната трупа, чакам такива като теб да ми дойдат на гюме! Разработване, два шута и береш домати на къра отново докато си мечтаеш за цвички!

  2. Цялата пътна мрежа на България не отговаря като качество, а и по закон на съответните заплатени винетки и данъци.

  3. За да няма повече такива съдебни процеси има само едно решение – да се махне изцяло ограничението по магистралите. Така проблема е решен. А пък като си строшиш колата вината си е твоя.

    1. Този позьор,става само за манекен на АПИ!Ако действително е адвокат за какъвто ден и нощ ни се представя,да си подаде тихомълком жалбата и когато спечели това дело да се хвали!Закона за движение е за всички и след като не го е спазил ще си плаща глобата!С тази поръчана от него статия само си прави реклама и нищо друго!

      1. Ама ти прочете ли, че си е платил глобата и съди държавата само за лошите пътища или правиш вятър с говорене на щуротии? Искът е публикуван на сайта му…виж го де преди да мрънкаш неподготвен!

        1. В Пловдив адвокатите са над 1200!Ако всеки от тях почне да позира пред съда с безумните си искове ,то всички сайтове трябва да се взривят от тяхните жалби!Пълен комплексар!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина