АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният град

Часове по история на Пловдив в училище поиска Евгений Тодоров

Пловдивските ученици не знаят нищо за града и хората му, заяви журналистът

Летописецът на града представи пети том от поредицата „Запомнете Пловдив”

Иво Дернев

Часове по история на Пловдив в учебната програма на училищата под тепетата поиска журналистът и летописец на града Евгений Тодоров. Снощи той представи петия том „Запомнете Пловдив” в галерия Тракарт и даде знак, че вероятно това ще е последната част от поредицата. Неслучайно подзаглавието на книгата е „Освобождаване от спомените”.

„Пловдив е градът с най-много посветени на него мемоарни книги. Каузата ни е да наложим идеята за изучаване на краезнание за всеки град. Пловдивските ученици не знаят нищо за града си и за хората му. Пловдив трябва да си има учебник или христоматия и историята му да бъде изучавана в училище”, каза пред десетките си читатели Тодоров.

Той благодари на хората, от чиито спомени е черпил. „Моят труд не е писателски, а организаторски. 20 години събирахме вашите спомени, за да ги издадем в тези пет тома. Събирачеството на истории продължава. Но вече съм на възраст, а и ми липсва време. Всяка творба на изкуството има рамка. Не може да се пише вечно. Аз сложих рамката на „Запомнете Пловдив”. Мисля да се пробвам в друг жанр. Ориентирам се към художествено писане. Ще подхвана роман, психологически трилър, но в никакъв случай няма да става въпрос за висока литература”, каза още Евгений Тодоров.

„Пловдив има своите летописци, а Евгений е един от тях. Енергията на миналото прониква в съвременния човек. Имено тази енергия е събрана в тези пет тома от „Запомнете Пловдив””, каза издателят на книгите Стойо Вартоломеев.

„Първата книга от „Запомнете Пловдив” я издадохме през 2013г. В петия том ще прочете на Мараша и Сахат тепе, за улица „Велико Търново” и Джумаята, за Кючук Париж, аптеките и баните на града, за Дядо Мраз, Карачомака, Мильо и Альоша, за пловдивските партенки. Евгений наистина е направил опит да се освободи от своите спомени. Но съм сигурен, че пътешествието му из града ще продължи”, каза Валентин Георгиев от издателство „Хермес”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина