АктуалноЗабравеният градНовини

Църквата в Тракия е сред малкото построени в демократичната история на България

В  най-големия квартал на Пловдив, който като численост на населението самостоятелно би бил един от големите градове в България, допреди 7 години нямаше православен храм

Историята му е съвременен вариант на приказката за сговорната дружина

6 август – денят, в който Църквата чества Светото Преображение Господне, е повод да напомним за най-новия храм в пловдивската история. Днес тракийци отбелязват Храмовия празник на църквата „Свето Преображение Господне“. По традиция се раздава рибен курбан, осигурен от спонсори за миряните,  наречен за здраве и просперитет на жителите на района. Този път с над 300 порции риба, празника подпомогна  ресторант „100 РИБИ”.

Първата копка на храм “Св. Преображение Господне” в ж. к. „Тракия“ в Пловдив направи на 23 май 2011 г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. На събитието присъстваха архимандрит Арсений, свещеници от епархията, основният ктитор на храма Петър Манджуков, тогавашният кмет на града Славчо Атанасов, районният кмет Гиньо Матев и множество миряни от квартала и Града на тепетата. Уверението на  изпълнителите,  че до една година ще бъде построена, бе изпълнено.

Храмът, е сред малкото построени в демократичната история не само на град Пловдив, но и на цялата страна. Има две камбанарии и площ от 700 кв. м., която е съпоставима с размерите на митрополитския храм “Св. Марина” в Пловдив. Иконостасът е дело на майстори-дърворезбари от с. Момчиловци, Смолянска област. Иконите на иконостаса и Разпятието на Иисус Христос бяха изписани от художника-реставратор Стоян Илиев Белев от гр. Велико Търново. Дарителят Иван Димов Михайлов закупи 6 камбани.

На  10 юни 2012 г., Неделя на Всички светии, Пловдивският митрополит Николай бе посрещнат в ранното утро под тържественото биене на храмовите камбани. След края на службата, по решение на Пловдивския епархийски съвет, той отличи ктитора Петър Манджуков със звание „Архонт на Пловдивската митрополия” и орден “Св. ап. Ерм” – на името на покровителя на гр. Пловдив.

Паркът бе озеленен в годината на откриването, бяха засадени 15 палми, а ктиторът Петър Манджуков достави от Италия детска площадка. На 5 април 2016 г. започна изографисването на храма. Екип от художници-реставратори  – Росен Апостолов, Стоян Велев и Стоян Иванов – работят усърдно. Изографисването завърши през 2017-а година. През юли 2015 г. бе поставен  витраж на южния вход на храма. Голяма част от стойността на изработката поеха боголюбиви миряни дарители.

Всеки четвъртък в двора на храма се раздава топла храна за нуждаещите.

Източник: Пловдивска митрополия

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. „Източник: Пловдивска митрополия“
    „Източник: Пловдивска митрополия“
    „Източник: Пловдивска митрополия“
    Тия капути от ПодТепето дето даже „стажантки“ завъдиха и мязат вече на търговско-рекламен лист за ТРИУМФ няма нужда да пропагандирВат и религиозническите статии на заглъхващата КРИВОславна секта на МУТРОполит * * * Методиев (дето няма даже МОНАШЕСКО ИМЕ а кара с даденото му от татко-БАРЕТА от потомствената комунистическа Номенклатура).
    МУТРОполитът си има свой си Сайт, плаща наши парици и на собствена Телевизийка, на готвачки, на машинописки, масажисти, на БИЯЧИ – я, къш оттука!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина