АктуалноГласовеМнения

Целесъобразно ли е проектирането на пасарелки по бул. „Мария Луиза” от арх. Цоневски?

Три подлеза и пешеходен светофар обезпечават пешеходния трафик на местата, за които са предвидени съоръженията

Иво Дернев

Колко целесъобразно е издигането на пасарелки по булевард „Мария Луиза”, проектирането на които е било възложено директно на общинския съветник от „Кауза Пловдив” и партньор в мнозинството в местния парламент арх. Цветелин Цоневски? В търсене на отговор на този въпрос наш репортер отиде на място, за да визуализира нуждата от построяването на съоръжения на така описаните зони в процедура, за която фирмата на арх. Цоневски е била поканена за договаряне без предварително обявление. Отговорът не е просто „целесъобразността е спорна”. Той е категоричен. Изграждането на пасарелки на тези места е абсолютно ненужно. По очевадни причини. В трасето между двете бъдещи съоръжение има точно три пешеходни подлеза и един пешеходен светофар.



Пешеходен надлез е предвиден над бул. „Княгиня Мария Луиза”, за да свързва тротоара пред входа на централни пловдивски гробища с тротоара пред улица „Маяковски”. На същото място има съоръжение, което обезпечава пешеходния трафик, но е подземно. Подлезът под спирката се използва активно, видя на място днес наш обектив. Макар и надраскан с графити, той е чист и много добре осветен. Само на около 150 метра от него, срещу бившата сграда на Полиграфията, има пешеходен светофар и още един подлез. Който е напълно занемарен и неподдържан. И съответно неизползваем. Подземното съоръжение е пълно с всевъзможни боклуци, не е осветено и се ползва за тоалетна. Отговорността за поддръжката му е на администрацията на район Източен.


Още стотина метра по Цариградско шосе в посока изток е предвидена втората пасарелка, някъде между входа на Католическите гробища и бензиностанция Еко. Там обаче отново има добре поддържан, супер чист, ненадраскан, но слабо осветен подлез, който се използва активно от хората.


Резултатът от проверката ни може да бъде обобщен така- изграждането на пасарелки на гореспоменатите места би било напълно излишен харч на публични средства. Администрацията трябва да поддържа подземните съоръжения, а не да строи ненужни нови, за които в последствие също трябва да се грижи.

Очаквайте продължение на темата!


Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Абсолютно ненужни ще са тези пасарелки – по-добре да инвестират в асансьорни или ескалаторни съоръженя, като се модернизират и трите подлеза по булеварда. Явно пак някой ‘партньор’иска да лапа – нямат наяждане! То общите пари най-лесно се харчат

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина