АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултура

Художници превръщат Цар-Симеоновата градина в открита светлинна галерия

Паркът става разказвач на приказки с осем светлинни инсталации

Иво Дернев

Цар-Симеоновата градина ще посрещне третото издание на фестивала на светлината LUMMIX. В две поредни вечери, петък и събота, художници ще превърнат парка в светлинна галерия с общо осем инсталации, няколко по-малки творчески намеси и музика.

Искаме градината да стане разказвач на приказки, обясни художественият директор на проекта Емил Миразчиев. Шест творци и лабораторията на ArtToday са разработили специално за фестивала свои работи, които ще променят атмосферата в зелената зона в петък и събота. Миразчиев уточни, че проектът не търси ефекта на струпване на техника с идеята за създаване на тотална атракция, а залага на художественото съдържание. Паралелно със светлинното шоу в Цар-Симеоновата градина, фестивалът гостува и в Столипиново. Там, върху три метални гаража на улица Ландос, ще кацнат три светлинни ангела.

Немската изгряваща звезда в съвременното изкуство Кристина Морено- Калма идва специално от Германия, за да изненада пловдивчани и гостите на града с 3D мапинг върху Военния клуб. На две места в парка ще има кратки музикални намеси със светлинни ефекти, а инсталациите на Севдалина Кочевска, Осман Юсеинов, Лора Пармакова, Цветелина Ангелова, Емил Миразчиев и ArtToday Labл ще бъдат разположени в различни зони в градината. Освен това ще има светещи топки на много места в зелената зона, като дори лампите в парка ще бъдат облечени в зелени ръкави от плат във формата на чушка и ще променят светлинно атмосферата.

Осман Юсеинов е подготвил две инсталации за участието си в LUMMIX- Път и Отвъд. За първи път участвам в такъв проект и за мен бе голямо предизвикателство, обясни художникът.

Всяка работа е съобразена специално с градината. Ужасно трудно е да правиш светлинна инсталация, тъй като работиш със съвършено различни материали, подчерта Севдалина Кочевска, която ще се представи с творбата си Стани звезда.

Моята работа се казва Дом. С нея представям личното си усещане, когато наблюдавам стотиците светещи прозорци вечер и топлината, които те излъчватт. Не съм използвала енергийни източници, а фолио, което поглъща и отразява светлината. Инсталацията ми е пасивно-интерактивна и ще представлява пътека край Пеещите фонтани, по която хората ще могат да минават, обясни художникът Лора Пармакова.

Паркът ще е най-силният елемент, а творците ще го допълват и ще променят усещането, каза на финал Емил Миразчиев. И покани всички пловдивчани в петък вечер, в 20 часа, в Цар-Симеоновата градина, за да бъде даден старт на третото издание на фестивала на светлината LUMMIX, който е част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина