АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Търсят новия Роналдо в Столипиново

Най-големият етнически квартал у нас получава футболно игрище и 35 устройства за програмиране в училище

Неочаквания подарък за махалата, в деня на нейната 130-годишнина, обяви кметът на  Пловдив

Соня Попова

Жителите на пловдивския квартал Столипиново, прославил града по света със смесени чувства, ще се радват на футболно игрище, изпълнено по всички евро стандарти. За неочаквания подарък на махалата, в деня на нейната 130-годишнина, обяви кметът на  Пловдив Иван Тотве, като датите съвпаднаха по чиста случайност, тъй като почти никой под тепетата не се сети за рождения ден на гетото.

Докато градоначалникът участваше в откриването на конкурсната програма на фестивала „Млада синя Земя“ в Природонаучен музей днес, той се обърна към журналистите с питането „Може ли да ви кажа нещо“ и сподели:

„Ако отидете на улица“Крайна“ ще видите, че довършваме едно футболно игрище по всички европейски стандарти. Прави го шведската фирма Хъгс, с която Община Пловдив има договор за изграждане на детски площадки, и между другото в годините се доказа, че са изключително здрави. Подобно футболно игрище има и в двора на училище „Васил Левски“ само че е с по-малко и е от 2009-а.

Това е с размери 18 на 38. Изгражда се от материали, които са издръжливи на абсолютно всякакъв вандализъм. Долу е с каучукова настилка, оградата е с много дебели метални колони. Обръщаме от уличното осветление към него. До 10- 15 дни трябва да е готово.

В следващите месеци Община Пловдив ще назначи и един треньор към Общински детски комплекс, за да може да се привлекат повече деца към спорт от тази част на града. Помните, че през годините са излизали изключително много талантливи футболисти, спортисти, боксьори, борци…, включително и от Сверен, така че и тези деца да могат да се реализират.

Ще говорим и с футболните клубове и вярвам, че те ще бъдат склонни да проявят една социална отговорност от тяхна страна – от време на време да провеждат и тренировки в квартала, конкретно на този терен.

Смятам, че през последните 30 години някак си обърнахме малко гръб към възможностите на подрастващите в тези райони на Пловдив.  Защо да не излезе и някой талант от там?! Длъжници сме в това отношение и мисля, че трябва малко да променим нещата. Имайте предвид, че бъдещето на тези деца не е кой знае колко розово.

Община Пловдив обръща внимание на всички училища в квартала. Всички са санирани с много добри условия.

В момента закупихме и 35 устройства, като в училище „Хр. Г. Данов“ в Северен (бел.авт: има предвид устроствата micro:bit, които дари Британския съвет през февруари м.г.). Те ще са за програмиране в у-ще „Димчо Дебелянов“. В една паралелка ще се учат децата на програмиране още от 2-3 клас. В момента говорим с IT-компании в Пловдив, да провеждат занятия безплатно.

Така че ако запалим едно дете по спорта, 1-2 деца по компютрите и им дадеш бъдеще на тези деца– това е социално отговорна политика и ние трябва да го правим, да полагаме усилия в това отношение. Защото няма как, нали когато дойдат избори си говорим други неща, но истината е, че една политика, която е устойчива в годините помага и подкрепя. Вижте, то се случва на запад това нещо, така че защо България да не може да се случи.“

Снимка на корицата: Таня Грозданова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина