АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Триединство на Трихълмието

Вижда ли в бъдещето арх. Стефан Добрев?

Или защо несъществуващ параклис се появи в разработките на проектанта за парцела край Понеделник пазара

Вижда ли в бъдещето арх. Стефан Добрев, заел се с поредния проект за нова сграда върху археологията на Понеделник пазара? Този въпрос си зададоха мнозина наши редовни читатели, след като Под тепето фиксира кацнал на върха на Трихълмието параклис в публикуваните на сайта на „Розаимпекс” разработки за изменението на ПУП-а и работен проект за изграждане на културно-исторически и обществен център под Джамбаз тепе. Такъв храм, разбира се, на това място на хълма, не съществува. Но не и за арх. Добрев, който го е отбелязал в разработките си.

Вариантите това да се случи това са няколко. Или на проектанта му се е привидяло, докато е бил на парцела на Димитър Георгиев в последната една година. Или е времеви емигрант и се връща от бъдещето, когато на Джамбаз тепе някой някога си е построил параклис. Или пък директно вижда в него, в бъдещето. Може също да има много богато въображение и да е решил да обогати скиците, ей така, за разкош.

Съществува обаче и още един вариант, който изглежда най- правдоподобен. Проектът на арх. Добрев, възложен от Димитър Георгиев, да се движи паралелно с този на пловдивска митрополия и Георги Гергов за бившото Гръцко училище и прилежащите му територии. Както е известно, собственикът на панаира и областен лидер на БСП дари своите дялове от сградата на Гръцкото училище на Джамбаз тепе на най-голямата епархия у нас, която пък след това изкупи останалата част от имота. Гергов дари и парцел в съседство и се зарече, че там, той, лично, ще построи параклис. Е, случайно или не, мястото на въпросният парцел съвпада почти до съвършенство с мястото, на което в скиците на арх. Стефан Добрев е отбелязана несъществуващата иначе църква. Случайно или не, Георги Гергов и почти цялата градска организация на БСП присъстваха вчера на общественото обсъждане за бъдещето на терена на Димитър Георгиев, като видимо бяха на негова страна- Гергов аплодираше всяко изказване, което подкрепяше инвестиционните намерения на собственика на „Розаимпекс”.

Е, колко хубаво щеше да е, ако двата апетитни имота- този долу и този горе, можеха да се свържат с асансьор, както предвиждаше предния проект, разработен за Димитър Георгиев. Така целият скат на тепето щеше да се превърне в един прекрасен нов свят, едно своеобразно архитектурно Триединство на Трихълмието – горе приемна на духовника Николай Пловдивски в бившото Гръцко училище с нов духовен храм, построен от Георги Гергов, а долу- обществен духовен и просветен многофункционален комплекс с райски градини на покрива и руини в мазето. И един Античен театър там някъде, за украса.

А може би пък арх. Стефан Добрев наистина вижда в бъдещето…

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

13 коментари

    1. Като кажеш че имота е частен, не пропускай кавичките.
      Има закони, да, и по закон всичката археология е държавна и следва да бъде запазена и достъпна – просто такъв късмет извади твоя мил (за колко кинта) „частник“. А и законите имат сиви полета освен черно-бяло.
      Има закони, да и по закон „частникът“ може да строи само по одобрени градоустройствени планове, ПУП и т.н. Тук не е Делиормана. Мозъклията баскетболист като му наобещавал „ще построи!“ -заедно с мутрополитския плужек ахрянов гладен архитект- попада под ударите на закона. Толкова му е акъла.
      =Имаме ли закони при РежимаБоБоТРИ, или само … спомен?=

  1. Изисква се особено старание та да изровиш един доказан софийски бездарник и да го докараш тук. Все пак има някакъв шанс. Ако не проектира той, а назначените при него, пък той само да прибере парите. Но най-добре би било да се ометат и той, и собственика, двамата.

  2. Сама по себе си отбелязаната от Дернев подробност ПРОВАЛЯ „проекта“ и автоматично довежда до отказ на П.У.П.-а. Понеже е ГРАДОУСТРОЙСТВЕН П.У.П., а не просто архитектурен Идеен Проект.
    Нация от ПОСЛУШНИЦИ искат да бъдем – както кривославните, така и комунистите – 45 години стигат.
    Една Альоша на Тепе ни е предостатъчна; беломраморен софийски кръстоносец на бял кон с юмрук към югоизток на друго Тепе няма нужда.
    Идеологии . . . средновековие в 2020 . . . както сме оглозгани…
    Без да има нужда да се напъваме да обсъждаме самата Дупка.
    (Инвеститорът да си поиска обратно хонорара от Добрев, който на свой ред може да компенсира от попа.)

  3. Както са и двамата под чехъла на кривославния сатанист от Долно Лозен (bg.wikipedia.org/wiki/Николай_Пловдивски) интересно какво ще смутолевят за тази интересна подробност мозъклията микроцефален баскетболист и неговият ахрянов гладен архитект:
    дали освен Альошата Градът има нужда върху Тепетата от ОЩЕ ИДЕОЛОГИИ?
    Мерсиме, ама стига ни толкова.
    На Сахат Тепе турският часовник поне полезно служеше на всички – и на . . . гяурите

  4. Свършиха се талантливите пловдивски архитекти -а имахме реноме на истинска МОДЕРНА ШКОЛА- та ще пазаряваме профЮФ (бил чирак на ТеоТеофилов, ха!), сергиджията БожоДими, от Долно Лозен -мутрополит-ика, та и сега от Коньовица великио Добрев.
    Мерсиме, ама нямаше нужда, майна!

  5. ОСТРО ОКО. ТОЧНА РЕАКЦИЯ без З.М. (Задни Мисли).
    За разлика от продажните добре известни платени писачи, които за 30 сребърника ша изкарат черното = тъмнобяло. („Сто и десет тезиса“ за БУТАНЕ, ха! Разградете Града!)
    Дернев отдавна сигнализира, а сега добре, че подчертава как опитват чрез едно „обсъждане“ да пробутат разни други адженди / намерения: щом се обсъжда ПУП, ГРАДОУСТРОЙСТВО, а не просто Проект, тогава значи всичко каквото показва картинка… пърдом, ВИЗУАЛизацията е обсъдено и одобрено.
    Да, но НЕ.
    Патологичната, налудничава лакомия и алчност на мутрополита за имоти се изразяват в нотариално магьосничество ФАРИСЕЙСКО, неподобаващо за „духовник“ със шайка „безкористни“ архонтци като последователи (историята помни черешовата градина, САН КИРИКО на Международната Академия по Архитектура, занемарените скапващи се старинни селски църкви!).
    На върха на ул. Княз Церетелев №25 KERATZA Висулчева, художник беше сигнализирала Музея за скъпоценни МОЗАЙКИ от ДВОРЦОВА класа и качество – според писателя Димитър Кирков, израсъл в къщата на арх. Стефан Джаков (с куличката над Античния) – през детството му при изкопи за канализация надолу по Княз Церетелев.
    На № 27-ми мутрополитът да си кротува и пие хапчетата, други имоти на върха да не му се привиждат, да си сънува бялото Було . . .
    Брей, Дернев =Истината!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина