АктуалноГласовеГрадътКриминалеМненияНовини

Фирмите, чийто нарушения са прикривали инспекторите от ДАИ, отказват да съдействат на разследването

Само две дружества са разкрили, че са били изнудвани от служителите на автомобилната инспекция

Румен Попов: Този механизъм- продължаваш да даваш, за да работиш в нарушение, е проблем на цялото ни общество

Иво Дернев

„ Трима инспектори на ДАИ са задържани с обвинения за получаване на подкупи чрез изнудване. Но по-голяма е отговорността на управители на транспортни фирми, които дават тези подкупи. Това е бизнес механизъм- продължаваш да даваш, за да работиш в нарушение. Идеята „по-добре да не оправя своята дейност, защото мога да подкупя някого” е проблем на цялото ни общество, във всичките му сфери”, каза на извънреден брифинг относно акцията в ДАИ-Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

В началото на срещата с медиите той обясни, че появата на информация в някои медии относно операцията в автомобилната инспекция е затруднила разследването, освен това е била неточна. „В сряда се работеше по разработка на ДАНС- Пловдив за евентуални престъпления в ДАИ- Пловдив. Към момента на излизане на информацията в някои медии нямаше задържани лица. Нямаше помпозност, демонстрация и задържане в този момент. С появите си тези информации ни поставиха в неловка ситуация. Затова сме започнали отделно производство за теч на информация”, обясни Румен Попов.

Той заяви, че обвинените служители на ДАИ са извършвали проверки на транспортни фирми, като са си затваряли очите за множество нарушения в дейността им. Правили са акт за дребно административно нарушение, за да демонстрират дейност. Пропускали са умишлено  големите нередности в дружествата. По думите на Румен Попов транспортните фирми са били изнудвани да дават пари, като размерът на подкупа е зависел от големината на съответните компании. Става въпрос са огромни нарушения в дейността на въпросните дружества- липса на психологична годност на водачите на камиони, липса на пътни листове и прочие. Според изчисленията на ДАНС и инспектората на ДАИ, който е извършил ревизия на дейността на инспекторите, несъбраните пари от административни нарушения на транспортните фирми са на стойност 300 хиляди лева.

„Воля на дружествата е дали да станат свидетели на разследването. На някои от тях ще бъде назначена пълна данъчна ревизия. Ще бъдат ангажирани и други агенции за съответните извършени, но прикрити нарушения, като например Агенцията по храните, защото някои от тях се занимават с транспорт на хранителни продукти.  По-добре за тези дружества и да съдействат в момента, щом са били изнудвани”, призова окръжният прокурор.

Той даде пример за едно от общо двете дружества, които са съдействали на разследването до този момент. Става въпрос за международна транспортна компания с 300 камиона, собственост на холандски гражданин.

„  Той е бил принуден да даде пет хиляди лева за комплексна проверка през 2017г., и 5 хиляди лева за същата проверка през тази година. Между двете комплексни проверки инспекторите са правили тематични проверки и са искали по-малки суми. Ползвали са всякакви поводи да го правят. Хората от фирмата на холандския гражданин се стараят да бъдат стриктни, но са били изнудвани”, разкри наблюдаващият прокурор Георги Гешев. „На двете фирми, които ни съдействаха, им прави чест, че разказаха всичко. Другите не искат на този етап”, допълни той.

Инспекторите са задържани за 72 часа с обвинение за получаване на подкуп чрез изнудване. Заплашва ги от 3 до 10 години затвор и глоба от 20 хиляди лева.

Един от задържаните инспектори от сектор контролно-наказателна дейност има 12 недвижими имота извън собствения си апартамент, които са прехвърлени на роднините му. Сред тях има и новостроящи се кооперации. От използваните СРС-та разследващите разбират, че „брокер” на въпросните имоти била съпругата му, а двамата се чудели как да не плащат данъци на имотите си.

„ Първоначално бяха задържани седем лица- петима от автомобилната инспекция и две други лица. Възможно е кръгът на обвиняемите да бъде разширен. Временно изпълняващият длъжността началник на автомобилната инспекция е освободена, тъй като не са събрани доказателства, че инспекторите са се отчитали на нея”, уточни още окръжният прокурор Румен Попов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина