Тотев към художниците: Надявам се догодина по това време да напълните галерията на Гладстон

Актуално Градът Култура Новини

Доайенът на Дружеството на пловдивските художници Иван Поповски получи почетната годишна Наградата на кмета (ГАЛЕРИЯ)

93-годишният Иван Поповски – Джовани повече от шест десетилетия твори и активно участва в художествения живот на града

Доайенът на Дружеството на пловдивските художници Иван Поповски е тазгодишният носител на Наградата на кмета. Тя му бе връчена от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев по време на традиционната Коледна изложба на Дружеството, която тази година е подредена в Градската художествена галерия на Главната улица.

93-годишният Иван Поповски – Джовани е един от най-популярните художници на Пловдив. Повече от шест десетилетия той активно твори и участва в художествения живот на града. Освен това е дългогодишен преподавател, обучил много талантливи художници.

Останалите отличени творци са Минчо Панайотов – живопис, Димитър Апостолов – графика, Веселин Ламбрев – скулптура и Никола Гулев в категорията млад автор.

 

Те бяха посочени от жури в състав Христо Николов –живопис, скулпторът Иван Тотев, графикът проф. Бисер Дамянов и Снежана Фурнаджиева – председател на Дружеството на пловдивските художници.

Художникът Минчо Панайотов дари наградата си на Общностния център за деца и семейства.

„Виждам, че тази галерия не е достатъчна да приюти картините на художниците от дружеството. В момента строим новата галерия на „Гладстон“ и се надявам догодина по това време да я видя пълна с творбите на нашите автори. Благодаря на председателя Снежана Фурнаджиева и на всички в Дружеството, че ни подкрепиха да направим тази крачка,“ заяви в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.