АктуалноГрадътНовини

Терористът от Нова Зеландия е бил в Пловдив

Брентън Тарънт е надписал пълнителите си с битки срещу мюсюлмани, сред които Битката при Булаир и Шипченската епопея

Терористът, убил почти 50 души в Нова Зеландия, е бил в България през 2018 г., както и в дрТуги балкански държави две години по-рано. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му пътуването е било от 9 до 15 ноември 2018 г., а след това той е заминал за Румъния и Унгария. Бил е основно на места на „битки между християни и мюсюлмани.“ Няма данни за „евентуална терористична дейност или връзки на лицето“ на българска територия, добави Цацаров.

На 9 ноември човекът, когото австралийски медии наричат Брентън Тарант (но това не е потвърдено от полицията), пристига от Дубай и „наема автомобил, с който извършва пътуване около историчеки места в България,“ продължи главният прокурор. Сред посетените места са Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско.

„С румънските авиолинии заминава за Букурещ… там наема отново автомобил и от румънска територия се придвижва до Унгария. Установяват се и са събрани начални данни за местата на неговото пребиваване, за да се изясни пълният му маршрут и всички негови контакти.“

Две години по-рано той е пътувал и до Сърбия – между 29 и 30 декември 2016 г. Преминал през Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия с автобус, каза още Цацаров. По думите му българските власти са осъществили връзка по случая с партньори от САЩ, Нова Зеландия и Австралия и с партньорските служби от Обединените арабски емирства и балкански държави.

Изявлението на Цацаров бе след среща в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов, министрите на външните и вътрешните работи Младен Маринов и Екатерина Захариева и ръководителите на службите за сигурност. Тя бе свикана след съобщението, че оръжието, използвано от терориста, е изпълнено с надписи на кирилица и латиница с известни битки срещу Османската империя.

Две от тях са свързани с България – „Шипченски проход 1877-78“ и „Битка при Булаир 1913 г.“

Според Захариева, която също говори на брифинга, нападателят доста сериозно познава балканската история – в детайли, които малко хора на Балканите знаят. Същевременно „изцяло споделям мнението на главния прокурор, че е рано да се правят някакви сериозни заключения,“ каза външният министър. България обаче по никакъв начин не желае да се свързва с този ужасен акт, а гражданите и политиците трябва да запазят „мъдрост и спокойствие“ и да внимават да не подстрекават с послания „етническото напрежение у нас.“

Според вътрешния министър Младен Маринов към момента няма нужда да се повишава нивото на сигурност в страната. Нашите служби работят със свои колеги от САЩ Нова Зеландия и Австралия, ОАЕ на балкански държави, на първо място Сърбия и Черна гора, съобщиха Цацаров и Маринов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина