АктуалноГрадътКултураНовини

Тайната на добрата книжна илюстрация издаде Капка Кънева

Търсеният и в чужбина илюстратор и дизайнер на книги научи четящите деца на Пловдив как се прави хартиена пластика

Марияна Горанова, стажант

„Обичам децата, защото малкият човек е винаги готов творец“, с усмивка и отворени обятия художничката Капка Кънева прие десетките осемгодишни малчугани в своето „Ателие по изкуствата“, част от фестивала „Пловдив чете“. „Това е най-якият и най-гъсто посетен уъркшоп, който съм водила“, разказа Капка и в социалните мрежи.

Децата бяха изключително любопитни и с вдъхновение се втурнаха да откриват тънкостите на хартиената пластика, с която Капка Кънева е известна и зад граница. Дизайнерката показа на малчуганите различни свои творби и ги запозна с интересния си метод на работа.

„От хартия и картон може да се направи всичко, стига да имаш въображение и фантазия“, радваха се малките ученици. Те имаха възможност да избират между различни приказни герои, които да изработят, но най-силно ги впечатли една рибка, моделирана от Капка Кънева за детска книжка с приказки. Ателието бързо се изпъстри от всевъзможни хартиени рибки в различни цветове и името на изложбата се роди от само себе си – „Рибки в дървено море“.

Капка Кънева е завършила Националната художествена академия със специалност „Книга и печатна графика” и работи в областта на илюстрацията, книжния и графичния дизайн. Любимата й техника е хартиената пластика. През 2006 година печели конкурс за работа в “Cite internetionale das art“ в Париж, през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца, а от 2009 година преподава “Илюстрация и оформление на книга“ към факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет, където е главен асистент. През 2011 г. художничката получава наградата за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн.Работи активно с редица издателства в България и чужбина.

В проектите си влага собствено разбиране за хартиената пластика като изкуство. „Занимавам се с илюстрация и дизайн на книги. Напоследък създавам предимно обекти от хартия, които след това фотографирам при различно осветление и ракурс. За мен фокусът е върху участието на светлината, това е ефектът, който търся. Защото светлината превръща обектите и сенките им в рисунки“, такава е тайната на добрата книжна илюстрация според уникалната техника на Капка Кънева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина