АктуалноГрадътКултураНовини

С люлеещи се кончета ни провокират да оценим повече река Марица

Проектът ADATA AiR включва временни акции през лятото, а след октомври се очакват и постоянни намеси около реката

Теодор Караколев

10 люлеещи се кончета провокират пловдивчани, които минават по бреговете на река Марица да се спрат, да поиграят с тях и да „почакат малко“. Акцията е част от резидентната програма на „Пловдив 2019“ ADATA Air, свърана с обживяване на река Марица. Кончетата са изработени от артистите Destructive Creation, като една от инсталациите, които търсят реакция от пловдивчани и гости на града към иначе позабравеното място.

Дървените кончета не се появяват за пръв път в публично пространство. Преди това такива са били поставени на спирки в София. Подредените в Пловдив по северния бряг на реката са големи и насочени не към децата, а към възрастните. Всеки може да седне на тях и да си поиграе за кратко. Пловдивските са завързани с верига, като превенция срещу потенциални вандалски акции. Всяко от тях е с надпис, както носи и името на акцията – „Чакай малко“.

В рамките на ADATA AiR предстоят още няколко акции през септември. В по-широк смисъл проектът цели обживяване на по-забравени публични места, сред които тепетата и други градски пространства. Така между 21 и 30 септември чрез видео ще се насочи внимание към Братската могила. През периода по време на вечерните часове паметникът ще бъде трансформиран със светлина и звук, вдъхновени от визията му, напомняща космически кораб.

По-рано през лятото се случиха още няколко проекта, част от програмата, които имаха временен и перформативен характер. Такива бяха „Сал на Марица“ – плаване с направен от рециклирани материали сал, който премина по реката почти до бреговете на Адата, пърформънс на Мила Панич „От Адата с любов“ и все още активната временна художествена намеса „Грешка в картата“ на архитекта Марта Харабо, който проект има проявление и в интернет на блога с аудио записи „Марица парк“ https://maritsapark.wordpress.com/

През октомври и ноември предстоят проекти с по-постоянен характер, по-дълготрайно позиционирани скулптурни инсталации, разположени и по двата бряга на реката, съобщиха за „Под тепето“ от фондацията. През октомври ще се открие изложба и на фотографът Яна Лозева в СКЛАД с портрети, направени в района на Адата. Успоредно се случва и проект, съвместно с Нови Сад – бъдеща Европейска столица на културата, в който сръбска артистка ще пристигне да работи в Пловдив. Предстоят и два филмови проекта, свързани със соц наследството.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина