АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовиниФотогалерия

С Духовия оркестър на града откриха обновения парк Бунарджика (ГАЛЕРИЯ)

Малчугани се спускат с кашони по възстановените каменни пързалки под езерото с мечката

Иво Дернев

Със специална церемония тази вечер бе открит обновеният парк Бунарджика.  Точно в т 18.30 часа градоначалникът Иван Тотев и кандидатът за кмет на район Централен и досегашен такъв Георги Стаменов прерязаха лентата на преобразеното пространство под акведуктите, около езерото с мечката. На фона на водните и светлинни ефекти на новите фонтани и под звуците на Духов оркестър- Пловдив, двамата официално обявиха край на дейностите в тази част на тепето. Детските батути, вградени в земята, ефектните топки и автентичните каменни пързалки вече се превърнаха в новото любимо място на децата на Пловдив и техните родители. И днес, по време на церемонията, десетки хлапета се пускаха с кашони по пързалките, създадени преди близо век и възстановени с реализирането на проекта.

Кметът Иван Тотев припомни, че хълмът в този му вид е завършен през 1937г., по времето на Божидар Здравков.

„Хълмовете правят разликата между Пловдив и другите градове. Наред с цялото културно-историческо наследство, те са нашето природно наследство. Дълги години те бяха места, които не бяха чак толкова посещавани от пловдивчани. Места, които изпадаха в конкуренцията на другите обществени пространства. Защото някак оставаха встрани от вниманието на местното управление години наред. Но през тези мандати едно от обещанията на г-н Стаменов бе да се обърне специално внимание на Бунарджика. Ето, че то е изпълнено. За да стигнем до тази вечер трябваше да се намеси силата на общинския бюджет и на един работлив кмет като Стаменов, за да се свърши цялата работа. Голяма благодарност на него и екипа на района”, каза Иван Тотев.

„ Един обект, изстрадан, изработен, днес е факт. Това вече е едно от най-притегателните места по нашите хълмове. Днес алеите до мемориалния комплекс от това прекрасно място са възстановени. Освен атракционите и водните ефекти имаме ново осветление, пълно видеонаблюдение. Искам да си пожелая занапред да уважаваме тези хълмове, да се гордеем с тях, да ги посещаваме, но и да ги пазим и да се грижим за тях. И със сигурност  трябва да се гордеем, че сме пловдивчани, защото всички останали ни завиждат за духа, за природните дадености и за манталитета, който притежаваме”, каза Георги Стаменов.

На церемонията дойде и кандидатът за кмет на ГЕРБ Здравко Димитров, който поздрави Георги Стаменов за свършеното.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина