АктуалноЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Супермодерна барокамера в УМБАЛ „Свети Георги“ лекува пациенти от цялата страна

Хипербарната кислородотерапия в най-голямата болница у нас с промоционална такса до края на януари

Хипербарната кислородотерапия Хипербарен център OxyOne в УМБАЛ „Свети Георги“ ще се предлага на промоционална цена от 35 лв. за едно посещение до 31 януари. Редовната цена е 85 лв.

Центърът функционира от 4 месеца и приема пациенти от цялата страна – след лекарска препоръка или по собствено желание на посещаващите. Барокамерата е осемместна с два вида маски за различни терапии. Стандартната процедура е 1 час, но има заболявания, като аутизъм, при които се насрочва по-различна продължителност на престоя в барокамерата.

btr

Работното време на Хипербарния център на УМБАЛ „Свети Георги” е от 7:30 до 16:00 ч. всеки делничен ден, а записването на часове е на телефонен номер 0884 98 13 70. Допълнителна информация може да се открие на сайта на центъра: http://oxyone.bg/nachalo

Хипербарната кислородотерапия (ХБОТ) доставя кислород с повишено атмосферно налягане в тялото на човек за лечение на различни травми. Според научните изследвания и проучвания от специалисти по този въпрос кислородът под налягане работи като лекарство за лечение на основните процеси, които са общи за много остри и хронични заболявания. Чрез обработката на тези процеси се лекуват и заболяванията.

btr

Хипербарната кислородотерапия се прилага като основна терапия при остра въздушна емболия; тежки отравяния с въглероден окис, барбитурати, цианиди, гъби, наркотици; газ-гангрена; декомпресионна болест; хронична умора, безсъние; повишена раздразнителност и нервност.

ХБОТ се прилага като изключително ефикасна, допълваща терапия при травматични увреждания като Кръш синдром, травми на периферните нерви, разкъсни, прободни и огнестрелни рани, фрактури на костите, травматични ампутации и реимплантации на крайниците, остеонекроза, ревматоиден артрит, тежки черепно мозъчни травми, увреждания на гръбначния стълб, ухапвания от змии и паяци.

btr

Барокамерата е подходяща и при различни инфекции – некротични инфекции на меките тъкани (крепитиращ анаеробен целулит, прогресираща бактериална гангрена, некротизиращ фасцит, неклостридиална мионекроза, гангрена на Фурние, асептична некроза на бедрената глава (болест на Чандлър), остеомелит (рефракторен – рудно лечим), остеорадионекроза, гъбични инфекции, лечение на проблемни инфекциозни рани (гнойни заболявания при захарен диабет, нагноявания на следоперативни рани, декубитуси, дълго незаздравяващи рани, язва при стеноза на вените), лепра (проказа, болест на Хансен), лаймска болест, бактериален перитонит, вторични инфекции при пациенти със СПИН

btr

В сърдечносъдовата хирургия ХБОТ е приложима при вродени сърдечни пороци, хирургични намеси върху магистрални съдове, кардиохирургична реанимация, постоперативен шок, а в онкологията – в съчетание с химиотерапия и лъчетерапия.

Сред останалите заболявания, при чието лечение е подходяща хипербарната кислородотерапия, са множествена склероза, миокарден инфаркт, ангина пекторис, мозъчна исхемия, остри и хронични увреждания на периферните съдове, недостатъчност на периферното кръвообращение, тромбоемболия, остра кръвозагуба, анемия, псориазис, нарушено хранене на ретината, асфиксия на новородени, тежки изгаряния, пластична и козметична хирургия (особено при пластика на кожни присадки), предоперативен и следоперативен период, трансплантации на органи, Мениер синдром и проблеми на слуховия нерв, церебрална парализа, неспецифичен вирусен енцефалит, илеус, язви на стомаха и дванадесетопръстника, възстановяване след инсулт, късни последствия от отравяния с въглероден диоксид, късни последствия от травми на главата, тежка неврастения, миастения (мускулна болест), менингит, бронхиална астма, белодробен оток, спонтанна глухота, удавяния, измръзвания, проблеми, предизвикани от вътреутробен кислороден недостиг, чести главоболия, мигрена.

С ярко изразен положителен ефект е използването на ХБОТ при деца с аутизъм, хиперактивност, забавяне в развитието, аграматичен говор, забавяне в речевото развитие, детска церебрална парализа, Синдром на Даун.

Престоят в барокамера често се използва и с разкрасителни цели.

Как действа кислородът приет под налягане?

Въздухът, който дишаме е смес от газове, а кислородът е едва 21% от тази смес. Възрастен човек консумира 2 700 грама кислород на ден. От тях само 900 грама отиват за нуждите на кръвоносната система. В хипербарна камера, с двойно на атмосферното налягане и при нормално дишане, се вдишват два пъти повече молекули. Използването на 100% чист кислород води до приемането на 10 пъти повече от нормалното количество кислород. Така за 1 час се вдишват 1 100 грама кислород. Еритроцитите се изпълват с кислород, а излишъкът се разтваря в кръвната плазма. След няколко минути допълнителния кислород увеличава нивата си много над нормалните стойности, дори в увредените хипоксични тъкани, което подпомага значително оздравителния процес.

Всяка клетка в човешкият организъм има нужда от кислород. Той участва и в неорганичните съединения, които са съставна част от зъбите и костите. Кислородът се транспортира в организма чрез течните среди в организма – кръв, лимфа и др. При повишено налягане в барокамера те поемат няколко (до и над 20) пъти повече кислород, отколкото в нормални условия. При тази висока концентрация кислородът достига и до места в организма, които по принцип са слабо оросени. Кислородът стимулира всички видове клетки и спомага за сформиране на нови кръвоносни съдове, ускорено образуване на кожни и други градивни структури. Това значително скъсява времето за възстановяване на увредени зони. Кислородът е свръхтоксичен за анаеробните организми и повечето бактерии. Това го превръща в сигурно средство за унищожаването им. Активността на белите кръвни телца се повишава при наличието на концентриран кислород, което пряко подпомага имунната система. А когато организмът не може да се справи сам и е необходим прием на лекарства, то техните действия се усилват благодарение на фармакодинамичния ефект, който има високата концентрация на кислород в кръвта. Стволовите клетки са силно стимулирани и мобилизирани от наличието на високо съдържание на кислород. Всичко това създава отлични условия за лечение и/или подпомагащо действие в множество заболявания и състояния.

Процесите в организма провокирани от ХБОТ продължават със седмици и месеци след приключването на терапията, което я превръща в сериозен и надежден помощник на всяко продължително лечение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Имам исхемичен мозъчен инфаркт с частична афазия ,може ли да се лекува с тази апаратура какво е нужно за да ползвам тази терапия ПП лежал съм в неврологичното отделение на „свлГеорги по този повод преди месец

  2. Много е скъпа процедура защо не я намалят цените? Аз имам дете с Аутизъм и бих се възползвала но 85 лв ми е много при наличието че си гледам децата сама и разчитам на нейните пари койти получава а те са 450 лв .

    1. Съпругът ми е с инсулт от девет месеца. Има хемипареза на дясната страна. Въпросът ми е дали може да се подложи на тази процедура.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина