АктуалноМненияНовиниПод ножа

Студенти от МУ-Пловдив: Университетът трябва да бъде управляван не като БАН, а като място за изучаване на медицина!

Време е нещата да се променят, заявяват обучаващите се по повод интервюто на проф. Костянев и лансираната от него кандидатура

След откритото заявление на отиващия си Ректор, че проф. Мурджева е неговият наследник в деня на срещата на четиримата кандидати за поста със студентската общност, бъдещите медици излязоха с остра декларация

 „Хубаво е да имаш Ферари, но още по-хубаво е да има човек, който може да кара това Ферари правилно”

Студенти от Медицински университет – Пловдив реагираха остро на изявлението на действащия ректор вчера, че „единственият достоен“ според него наследник на стола му е професор Марияна Мурджева.

Припомняме, че „Мантрата за скрития трети мандат“ бе отричана на думи до вчера – деня, в който всички четирима кандидати за Ректор на ВУЗ-а се срещнаха със студентите. Среща, която протече в атмосфера на информираност, диалогичност и откритост.

Позицията на студентите е публикувана на алтернативна страница в социалната мрежа, тъй като не им се позволява достъп до официалната университетска страница.

Ето и декларативното съобщение без редакторски намеси:

„Добър вечер, спите ли?

Ако някой не е разбрал тази седмица ще има избори в МУ-Пловдив за нов ректор. Колелото се извъртя и стана време дадено ръководство да си отиде – съвсем нормално. Или поне този, който е най-отпред. Два мандата взети, два мандата изпълнени. Такъв е правилникът. Дотук всичко нормално.

Това, което обаче отвращава е фактът, че в рамките на 1 цял месец старото (отиващо си) ръководство лансираше на страницата на МУ-Пловдив своя нов кандидат. Тази страница би трябвало да споделя неща за студентите – новоприети (сетиха се – пуснаха няколко публикации последните дни); за тези, които са по-горни курсове, за стажанти и т.н.

Обаче – не. „Дайте да лансираме нашия кандидат. После ще вземем да кажем, че другите водят агресивна кампания. И хората ще ни изберат, защото сме жертва.“

Няма да коментираме това, че някой си се напил млад соцмладеж, пък се дървил на полицаите, пък после реваха, че са го били, пък после нещо си там и накрая – света вода ненапита. Защото ако го коментираме, ще излезе, че „на виждате ли някой пак ни скача“.

Пиша тази публикация като студент в този университет и като част от екипа на тази страница. Една страница, която е на университет и в този университет ще има избори за ректор не трябва по такъв махленски начин да се опитва да манипулира мнението на избиращите, като лансира кандидата на старото ръководство. Нали затова ви е ТрафикНюз? Ето – правят ви интервю там, качвайте си го там.
Ако все пак решите – ми предложете мнението и на четиримата кандидата, а не само на един. А не само на определен.
Грозно е. Наистина.

Но все пак този университет има и други грозни неща, които трябва да изчисти през следващите години. Метод на изпитване (като тук не стига само проверяване). Липса на достатъчна практика – все пак това е Медицински университет, а не БАН (нали?).

По време на отиващото си ръководство (или пак казвам – на лидера на това ръководство) университета дръпна много напред откъм база. Факт. Но това не е достатъчно. Защото хубаво е да имаш Ферари, но още по-хубаво е да има човек, който може да кара това Ферари правилно.

Аз няма да ви казвам за кого да гласувате. Може би защото не съм фен на старото отпреди 90-те години разбиране – с аплодисменти дружно да махнем Живков, че да сложим Младенов (https://bg.wikipedia.org/…/%D0%9D%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D… ). А може би, защото не управлявам страницата на МУ-Пловдив (явно практиката там е такава).

Само ще кажа, че е време нещата да се променят. Българските студенти да имат достъп до повече практики, до повече технологии на университета. А не само да седим и да говорим как сме били пред МУ-София или МУ-Варна (да не се обиждат изброените) по дадена техника, която тесен кръг (чуждестранни най-вече) студенти виждат (и то понякога).

И за финал ще кажа:
Уважаеми управляващи страницата на МУ-Пловдив, вземете качвайте повече неща за учащите в този университет. Вземете да качвате информация за изпити, за обучение (това го правите чат пат като няма избори).
Вземете да използвате страницата по правилата, за които е създадена.

П.П. Университетът трябва да бъде управляван не като БАН, а като място за изучаване на медицина, дентална медицина, фармация. Недейте да бъркате Медицински университет с този институт – оттук трябва да излизат подготвени кадри за болници, кабинети и фармацевтични компании, а не хора, които една вена не могат да хванат, поради липса на достатъчно практика.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

18 коментари

  1. Официалната страница на МУ-Пловдив няма правото да агитира. Все едно страницата на президентството да агитира за даден кандидат-президент.

    Едниственото платено са катилите тука, на които явно не им е удобна истината за манипулацията на официалната страница на Медицински университет – Пловдив.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина