Стотици протестираха заради обгазяването от пожара в Шишманци

Актуално Новини Под ножа

Не искат затваряне на завода за отпадъци, а по-сериозен контрол

Източник: Радио Пловдив

Над 300 души от селата Стряма, Шишманци и Белозем се събраха на протест още в 6 часа тази сутрин до входа на завода за битови отпадъци в Шишманци, съобщава Радио Пловдив. Те блокираха пътната отсечка до предприятието, някои от тях бяха и с маски на лицата, за да покажат нетърпимото си отношение към поредното обгазяване на района.

Протестиращите  настояват да бъдат предприети незабавни мерки, за не се стига за пореден път до запалване на депото и отравяне на въздуха в целия район.

Хората искат на завода да бъде поставена плътна охрана, която да не допуска запалване на отпадъците, както и конкретни мерки срещу подобни инциденти.

Повече от 50 часа продължава гасенето на поредния пожар в депото за битови отпадъци до завода.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров сезира премиера за постоянния проблем и търси неговото съдействие за овладяване на ситуацията.

Той настоява за осигуряване на противопожарна и денонощна охрана на депото, ревизия на мерките за безопасност и поставяне на стационарна станция за чистотата на въздуха в региона.

Протестиращите са водени от отец Румен, енорийски свещеник в църквата в кв. Секирово в Раковски.

От МВР – Пловдив обявиха, че са предприели всички мерки за осигуряване безопасността на движението и недопускане на закононарушения в района.

На мястото на пожара продължават да дежурят екипи на пожарната. Служители от РУ Раковски и сектор Пътна полиция периодично следят за евентуално силно задимяване на магистралата и са в готовност да подпомагат трафика.

Днес предстои в завода да бъде извършена съвместна проверка с представители на РИОСВ.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.