АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Столична фирма извършва ремонта на Гимназията по дървообработване

„НСК София“ ЕООД изпълнява обществената поръчката

Иво Дернев

Столична строителна фирма извършва ремонта на Гимназията по дървообработване, който заличава архитектурната стойност на една от най-впечатляващи сгради в града. Дружеството  „НСК София“ ЕООД изпълнява обществената поръчка, възложена от Община Пловдив. Според документацията от процедурата, текущият ремонт предвижда дейности по изпълнение на топлоизолация и хидроизолация на плоски покриви, подмяна на дограма, грундиране и бояджийски работи на фасада, както и други дейности.

Никъде в поръчката не са планирани реставрационни дейности на съществуващата сграда, тъй като няма такива изисквания-  проектираната от големите пловдивски архитекти постройка Димитър Попов и Светослав Грозев не е паметник на културата. С две думи- законов проблем няма. Но въпросът е естетически и принципен ,тъй като в тази уникална за България сграда, построена с дарителството на индустриалци и занаятчии, и пряко свързана с Пловдивския панаир, се преподава вътрешна архитектура и интериорен дизайн.

Справката на Под тепето установи, че „НСК София“ ЕООД с управител Светлин Владимиров, ще изпълни гореописаните дейности срещу близо 230 хиляди лева. Фирмата има още няколко спечелени поръчки в Пловдив, като повечето от тях са за енергийна ефективност. Изпълнява проекта „Инженеринг (проектиране, СМР и авторски надзор) за подобряване на образователната инфраструктура на ПГХТТ – гр.Пловдив”. Поръчката за ремонта на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника е на стойност 738 хиляди лева. Компанията е санирала блок на булевард „Дунав” №34,36 и 38 по националната програма. Там поръчката е била за малко над 1,1 милиона лева. Работила е и по проект за енергийна ефективност на детска ясла Слънчо, Математическата гимназия и ОП Чистота. Подменяла е отоплителните инсталации в четири детски градини под тепетата.

Припомняме, че училището, построено през 1932 година, притежаваше уникални стълбищни прозорци с рядка за България система за вертикално отваряне, която свързваше пловдивското училище със стила на легендарната сграда на „Баухаус“ в Десау, Германия. Те бяха подменени с обикновена алуминиева дограма, която дори не повтаря и растера на металните рамки. Съдбата на самата уникална система за отваряне – сама по себе си достойна за музеен експонат – не е ясна, но в неделя повечето от прозорците бяха изхвърлени и изпотрошени покрай училището.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина