Спряха от магазините спанак с татул

Актуално Градът Новини

Пакетите от по ½ кг са произведени в нерегистрирана ферма край Пловдив

Експертите установили, че продукцията се пакетира в нерегламентиран цех

БАБХ призовава всички граждани, закупили от стоката да я върнат в търговската мрежа

Соня Попова

БАБХ спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул, след извършени незабавни проверки по постъпили два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в  Търговище. Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив.

Шефът на областната дирекция на агенцията в Пловдив д-р Камен Янков е категоричен , че  спанакът примесен с татул е изтеглен от големите търговски вериги.

Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От  Констинброд е постъпил сигнал към БАБХ на 5-ти ноември от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.

Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът в градовете Костинброд и Търговище. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 гр. спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаеми единични растения татул). Има и още един cигнал, който е подаден в София вчера.

Инcтитyциите cа задейcтвани и близо 1700 кг cпанак е изтеглен от тъpговcкaта мpежа.

При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по чл. 12 от Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение. Производителят е голям зеленчукопрозиводител от село Златитрап, край Пловдив.

В разговор с инспекторите той предположил, че татулът е попаднал в спанака, след като е бил ожънат. Експертите от БАБХ обаче установили, че продукцията се пакетира в нерегламентиран цех, разказа д-р Янков.

Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.

В изпълнение на предписанията на БАБХ, двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, спират продажбата на опасната храна и я изтеглят от търговските си обекти. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак.

Действията по изтегляне на опасната храна и обобщаването на наличните количества продължава.

БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен и пакетиран в Пловдивско, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.