АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Спорт вместо коли по булевард Марица на 22 септември

Организират пилотната инициатива „Ден на отворените улици“

Ласка Ненова: Поне веднъж в годината е добре да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града

Булевард Марица ще бъде затворен за движение и преобразен в място за игри, спортни и забавни занимания на 22 септември, като част от програмата на първия в Европа „Ден на отворените улици“. Събитието ще бъде организирано в партньорство от Община Пловдив, във връзка ежегодното отбелязване на Ден без автомобили и Европейската седмица на мобилността, „БГ Бъди активен“ инициатор на АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ и координатор на Open Streets Day за България и Общинска фондация „Пловдив“ 2019.

Жителите на града ще могат да се включат в открити занимания по различни спортове, танци, групови игри, както и в множество работилници и срещи, посветени на устойчивия начин на живот и транспорт, както и темите за околната среда и градските пространства.

Денят на отворените улици е пилотна инициатива, която залага на партньорство между публичния сектор (в лицето на Община Пловдив и Министерство на околната среда и водите) и частния сектор (НПО в лицето на БГ Бъди активен и редицата други организации и фирми, които ще станат част от събитието), което е подкрепено и от ОФ „Пловдив 2019“. Събитието  се базира на общите цели заложени в инициативите, координирани от партньорите създадено чрез  обединяване на работата и усилията:

  • Европейска седмица на мобилността (ЕСМ), 16-22 септември и традиционния за края й Ден без за автомобили, координирани от Община Пловдив
  • Европейски ден на отворените улици, координиран в България от сдружение „БГ Бъди активен“ и част от европейската кампания NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура. Осъществен с финансовата подкрепа на програма Еразъм+ и в подкрепа на Европейската седмица на спорта (ЕСС). Събитието ще следва основната насока на инициативите на БГ Бъди активен за 2019, обединени в платформата АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! за устойчиви събития, в която също партнира с Община Пловдив и „Пловдив 2019“
  • Пловдив – Европейска столица на културата, ОФ „Пловдив 2019“

Целта на инициативата, която ще се проведе в десетки градове в Европа, базираща се на подобни партньорства, е да се даде възможност на жителите да се възползват от публичните пространства по най-добрия начин – като ги превърнат в място за срещи, спорт, забавления и различни видове активност. Фестивалът ще включи в програмата си различни видове спортни дейности и физическа активност за малки и големи, в комбинация с културни мероприятия като музика, театър, изложби и арт инсталации, и устойчива част, която ще включва демонстрации и работилнички, следвайки принципа на трите “RE”-та: Reuse (повторна употреба), Reduce (намаляване), Recycle (рециклиране).

„Поне веднъж в годината е добре да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града. Искаме да покажем, че градските пространства трябва да ни насърчават да се движим и да общуваме по-лесно помежду си, вместо да са пречка за това“, казва Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен.

Денят на отворените улици е посветен на устойчивия начин на живот, екологосъобразните форми на придвижване в града и намаляване на отпадъците. Събитието ще се проведе в южната зона на бул. „Марица“ в участъка от Била до Водната палата. Освен всички дейности, в които ще могат да се включат участниците ще могат да си направят пикник на улицата или да си починат в специално създадено зелено пространство (поп-ъп парк) на пътното платно.  Самото събитие ще бъде организирано според принципите за живот без отпадъци. На място ще бъде осигурено разделно събиране на опаковките от храна и напитки, а доброволци от платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще насочват посетителите как да рециклират и намаляват отпадъците в ежедневието си.

В Деня на отворените улици  пловдивчани ще могат да преоткрият града си, като го погледнат от нова гледна точка и видят, че могат да бъдат част от един по-чист и по-приятен за хората град. Надяваме се, че тази акция може да се превърне в отправна точка за действия и промяна в поведението на гражданите и на управляващите града, като покаже, че има начин средата да е по-добра за всички“ , допълва Ласка Ненова.

Денят на отворените улици е инициатива на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) в партньорство с Европейската комисия и програма Еразъм+. Събитието е част от целогодишната кампания за насърчаване на физическата активност и здравословния начин на живот NowWeMOVE. Денят на отворените улици се провежда успоредно с друга мащабна европейска инициатива – Ден без автомобили, чийто център в Пловдив също ще бъде бул. „Марица“. Като част от Европейската седмица на мобилността Денят без автомобили насърчава жителите да опитат нови възможности за придвижване в градовете – пеша, с колело или по друг начин, щадящ околната среда.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина