АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

Социалните работници в Пловдив протестираха за час

Повечето чакащи в коридорите проявиха разбиране

Стачкуваха и в общините Марица, Родопи, Стамболийски и Асеновград също се включиха в предупредителната стачка

Служителите на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив се включиха в едночасовата предупредителна стачка на социалните работници. В административната сграда на бул. „Руски“ те прекратиха работа от 10 до 11 часа днес. Една част от служителите просто изключиха компютрите си и останаха в кабинетите, други затвориха вратите и излязоха в коридорите.

Чакащите да бъдат обслужени, проявиха разбиране в по-голямата си част.

Припомняме, че социалните работници близо две седмици стачкуват символично със сини ленти на реверите си с искания за по-добро заплащане и условия на труд. Хората настояват за 40 % базово увеличение на работните си заплати. Другото основно искане е при назначаване на социални работници кандидатите да имат висше образование, степен бакалавър.

Някои от недоволните споделиха още, че средните работни заплати в сферата са между 730 и 780 лева, а началните започват от 650 лева. Има и голямо текучество. Затова социалните работници и профсъюзите им настояват заплащането да стартира от 1000 лева.

По данни на синдикатите около 4500 души от 35 дирекции „Социално подпомагане“ в цялата страна са се включили днес в ефективните стачни действия за час. В Пловдивска област протестираха предупредително и в общините Марица, Родопи, Стамболийски и  Асеновград.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина