АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Собственикът на запаления ТИР: Предприехме тази мярка на протест, защото друга не остана

Превозвачът Илия Костурски: Правим базата от момента, в който Европа изглеждаше нашата Европа, но май вече не е така

Той нарече национални предатели българските евродепутати, които не защитиха бранша в пленарната зала на Европейския парламент

Йордан Арабаджиев: Не смятаме да се предаваме, не смятаме, че сме загубили войната

Иво Дернев, снимки от Владимир Янев

Предприехме тази мярка на протест, защото друга не остана. Това е. Българският превозвач гори с дискриминационните мерки, залегнали в Мобилен пакет 1. Това заяви Илия Костурски, собственик на базата, в която в знак на протест международни превозвачи запалиха ТИР днес в Пловдив. Изгорелият камион също бе на собственика на малка семейна фирма на Костурски. Той с мъка изгледа, как товарния автомобил, в който е инвестирал, изгоря пред очите на още около 150 недоволни от Мобилен пакет 1. Камионът му не изгоря напълно заради своевременната реакция на пожарната. Две коли с огнеборци пристигнаха на място с вой на сирени, след получен сигнал на телефон 112.

Превозвачът Костурски заяви, че около 75 процента от бизнеса в България има между 5 и 10 камиона, а неговата компания има 15 коли.

Всички хора с власт и всички институции помогнаха в нашата битка и застанаха на наша страна, за което им благодаря. Виновни за случващото са онези трима господа, чиито имена не искам да споменавам, които не отидоха и не гласуваха в Европейския парламент. Те не подкрепиха една национална кауза. Нямат извинение, че не са били на работа. Те са национални предатели и трябва да си купят еднопосочен билет, за да излетят в посока ЕС от Терминал 2. Лично аз, със собствени средства, мога да им платя билетите за самолета, не скри разочарованието си Илия Костурски.

Допълни, че днес е продал първия си камион Евро 6, тъй като с бъдещите регулации неговото изплащане би било невъзможно.

От 2007г. правим тази база, спазвайки всички европейски изисквания. Правим базата от момента, в който Европа изглеждаше нашата Европа, но май вече не е така. Базата още не е довършена, 11 години по-късно. Не знам като я завършим дали ще може да работи. Но всичко тук сме правили много бавно, с много труд и лишения. Правихме го с нагласата ние като европейска фирма да отговаряме на всички европейски директиви- да имаме офис, сервиз, бензиностанция, паркинг и прочие. Европа обаче не ни отговори, допълни превозвачът.

Не скри, че личното му мнение е, че регламент трябва да има. Но във варианта, в който е предоставен в момента като Мобилен пакет 1 това, е може би най-лошият вариант за такъв законопроект. Вариант, който тихомълком и с всякакви средства бе вкаран за гласуване. Всички тези евродепутати, които в момента в залата и на които след няколко дни им свършва мандата, не могат да бъдат по никакъв начин аргументирани, освен финансово, за да приемат един абсолютно дискриминиращ закон, смята Илия Костурски.

Това е посланието, което изпращаме към евродепутатите. Да видят какво ще се случи с транспортния бизнес в Източна Европа. Те искат да го убият, заяви в близост до вече изгасения от пожарникарите ТИР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Не може най-скандалния и най-спорен законодателен акт, който ще приема Европейския парламент, да става в последния възможен момент, в 12 без една, на предпоследната сесия на парламента. И то да се гласуват 1126 изменения анблок. За нас това е израз на силата на големите западноевропейски държави, които показват как могат да смачкат един добре работещ бизнес в Източна Европа. Очаквам след няколко часа, по време на гласуването, да заговори разума у онази част от депутатите, които не са мотивирани по някакъв начин, допълни Арабаджиев.

Ние винаги сме последователни, ще имаме и други ходове. Не смятаме да се предаваме, не смятаме, че сме загубили война. Може да губим битки, но винаги ще се борим за нашия бизнес, заяви на финал изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи.

Превозвач съм от 1993г. Семейството ми това работи и за това живее. От утре не знам нито дали ще може да работи и дали ще може да живее, коментира на фона на пламъците друг от протестиращите- Красимир Сираков.

Всички участници в огненото недоволство в двора на базата на Илия Костурски бяха със зелени жилетки, като израз на отношението им към френският президент Макрон. Те са категорични, че ще продължат да се борят за хляба и инвестициите си.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина