АктуалноИзпод тепетоМненияНовини

Смениха информационната табела на София със „Западен Пловдив“

Акцията е дело на писателя Николай Илчевски и бизнесмена Емил Христаков

В навечерието на Съединението и Празника на града Николай представи книгата си „Пловдив най най най“, която съдържа 354 малко известни факти за историята на вечния град

В ранното утро на 6-ти септември 2019-а година информационната табела на София на автомагистрала „Тракия“ (на влизане откъм Ихтиман), бе заменена с „фалшиво“ обозначение „Западен Пловдив“.

Акцията е дело на писателя Николай Илчевски и на бизнесмена Емил Христаков – и двамата ярки пловдивски имена. Те направиха този акт по случай годишнината от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

На този ден, преди 134 г. Пловдив, макар и по-развит икономически град, се отказва да бъде столица на провинция, в името на националното обединение. В него е готов да заработи и първият български университет, но след събитията от 1885 г. той отстъпва и тази чест на София – защото „…Ще да отива на новата столица на има първия български университет …“

Николай Илчевски и Емил Христаков обясняват акцията си като закачка със столичани:

„Пловдив ви даде възможността да бъдете столица на обединена България и всички произтичащи от това облаги. Днес София, като административен център, притегля най-добрите кадри от всички големи български градове и е най-развитият и благоустроен град. Би трябвало да проявите чувство за хумор и да покажете класа поне за няколко часа. Докато си изпием кафетата пред табелата на „най-западния пловдивски квартал“.

Николай снощи представи в Пловдив на пищна промоция в галерия „Капана“ (бивш Детмаг Снежанка) второто издание на книгата си „Пловдив най най най“, която съдържа 354 малко известни факти за историята на вечния град.

Първото издание на „Пловдив най-най-най“ се яви на пазара през 2012 година като оригинална енциклопедия за най-важните неща в Пловдив. Тогава беше странно как авторът е намерил цели 180 факта, в които Пловдив блести като лидер в различни времена и категории. Днес, 7 години след появата на заглавието той ни поднася 354 приза „най“ свързани с Пловдив в солидно второ издание от изд. „Алитеа“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина