АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

След сто дни ремонт и 1 милион лева бившият Детмаг стана галерия Капана

ГХГ ще стопанисва новото изложбено пространство в сърцето на града

110 живописни платна от фонда на Община Пловдив откриват културния център

Тотев: Откриваме първият обект заченат с Европейска столица на културата, изстрадан и роден през 2019-та

Иво Дернев

След 100 дни ремонт и инвестиция от 1 милион лева бившият Детмаг отваря врати с ново предназначение. От днес двуетажното пространство на Малката главна вече е галерия Капана, а довечера официално се открива и дебютната изложба.

Лентата на новото изложбено пространство в сърцето на града прерязаха днес градоначалникът Иван Тотев, кметът на район Централен Георги Стаменов и директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков, който ще стопанисва обекта. По стените на двата етажа в бившия Детмаг са окачени подбрани творби на знакови пловдивски художници и чужди творци, участвали в пленери под тепетата.  Те са от фонда на Община Пловдив и са откупувани от кметството в последните близо 40 години.

„Галерия Капана ще е подходящ дом за всякакъв вид изкуство. Днес откриваме една перла, с която ще се гордеем за години напред”, каза райкметът Георги Стаменов, който ръководеше проекта.

„Пространството ще е многофункционално. Галерията може да се разделя на четири отделни зали, които могат да приютяват паралелно четири различни изложби. Може да се ползва и за цялостна експозиция на двете нива, както е при откриващата изложба. Нашата голяма цел е да показваме не само традиционни изложби, а и съвременен вид виртуални експозиции. Затова в галерията има три проектора с много висока резолюция”, обясни арх. Петко Костадинов, който заедно със свои млади колеги изработи архитектурния проект за новата галерия.

„ Станало е прекрасно. Благодаря на строителите, които съкратиха срока на изпълнение. Днес започваме да излизаме от инфраструктурните проекти за Европейска столица на културата с откриването на това ново пространство. С площ  от 1000 квадратни метра то е най-голямата галерия в Пловдив. С тази галерия разширяваме Капана и вдигаме авторитета на квартала”, каза кметът Иван Тотев.

Той допълни, че календарът на галерия Капана до края на годината е вече пълен, като скоро предстои да се открие голяма международна изложба, която ще напълни и новата галерия на Гладстон, чието откриване предстои много скоро.

„С бившия Детмаг решаваме един 20-годишен проблемен казус и го правим по възможно най-добрия начин в контекста на Европейска столица на културата. Днес се вижда как със силата на ЕСК градът се променя. Откриваме първият обект заченат с Европейска столица на културата, изстрадан и роден през 2019-та.

„Най-важното е, че в тази централна градска зона се открива един нов културен център, а не пореден търговски обект. Належащо беше да имаме още едно изложбено пространство. Тук са изпълнени всички изисквания за показване и съхраняване на изобразително изкуство”, подчерта директорът на ГХГ Красимир Линков.

За дебютната за галерия Капана изложба той разказа, че близо 110-те картини живопис са събирани от екипа на Градска художествена галерия от общински канцеларии, училища, кабинети в прокуратурата и др. институции. „Една от мисиите е изпълнена- изкуството да бъде сред хората. Тази колекция е сложна и трудна за експониране, тъй като сбира много различни автори и представя различни техни периоди. Картините тук не са масово обществено достояние, но сега всеки може да ги види”, каза Красимир Линков. Две от живописните платна в експозицията идват от кметския кабинет- картини на Енчо Пиронков и Вълчан Петров.

Входът за откриващата галерия Капана е безплатен. След нея новият културен център ще бъде платен.

Очаквайте подробности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина