АктуалноГрадътНовини

Слагат край на наводненията по бул. „Марица-юг“

Компенсаторна ВиК инсталация ще бъде монтирана в пространството под мостовете на Герджика, УХТ и Железния мост

Това е зоната, която при всеки по-голям порой се налага да бъде отводнявана от пожарната

Стъпки за справяне с наводненият от порои предприемат от район „Централен“. Кметът Георги Стаменов стартира проучвателна процедура за поставянето на компенсаторна ВиК инсталация, която ще сложи край на наводненията на бул. „Марица-юг“.

Съоръжението ще бъде монтирано в пространството под мостовете на Герджика, УХТ и Железния мост – зоната, която при всеки по-голям порой се налага да бъде отводнявана от пожарната. Нивото на приемната шахта на инсталацията ще е с 5 см по-високо от това на уличната канализация.

„Съоръжението, което ще реализираме е с много ниска стойност, но с изключително голяма ефективност. То ще реши дългогодишният проблем с наводняването на подмостовото пространство на централния бул. „Марица-юг“ , чието преминаване се превръща в предизвикателство за шофьорите при всеки по-голям порой “, коментира кметът Стаменов.

Така дъждоприемните шахти ще поемат първите количества дъжд, които измиват автомобилните масла и праха от улиците и отиват в Пречиствателната станция. При по-продължителен порой обаче, ако шахтите не успяват да се справят с количествата насъбрала се вода, тя ще се оттича в новото съоръжение, което пък ще се излива директно в река Марица.

Инсталацията ще е с възвратни клапи, които ще елиминират риска от връщането на вода от реката обратно на булеварда.

През изминалата седмица Стаменов е провел срещи с директора на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев и с Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив.

След като идеята на райкмета е получила зелена светлина от експертите, от двете ведомства са набелязали и параметрите, на които трябва да отговаря подобно съоръжение.

В момента от администрацията на район „Централен“ подготвят документите за инвестиционното намерение, които ще бъдат съгласувани с РИОСВ и Басейнова дирекция.

До есента се очаква проектът да е готов, а изпълнението му ще отнеме 2 месеца.

Георги Стаменов заяви, че инсталацията е най-удачното решение на казуса с десетките закъсали коли заради потопения под вода булевард при всеки продължителен дъжд.

Снимката е илюстративна

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. 2 месеца? Хммм. При положение, че всеки проект на който се каже, че ще се свърши за 3 месеца, след това се протаква поне 2 години, значи им шанс това да стане до началото на 2021 и то при положение, че се започне още от сега (което е ясно че няма как да стане). Значи и с процедурите, намирането на финансиране и бавенето по съдилища заради обжалвания, има шанс този проект да приключи към 2030 г. Не е зле, даже никак не е зле!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина