АктуалноГласовеМненияНовини

Сградата на общинския съветник Константин Георгиев може и да не влезе в експлоатация

Тя трябва да отговаря на определени условия, едно от които е именно паркомясто за всяко жилище, каза зам.-кметът Димитър Кацарски

Строителното разрешение за няколкоетажната кооперация без гаражи е издадено преди около пет години

Пепа Деведжиева към колегата си от Кауза Пловдив: Има правила и ние първи трябва да ги спазваме

Тотев: Не очаквам там да има някакво нарушение, но ми е интересно да видя как се е случило

Иво Дернев

Има ли двоен стандарт  в издаването на разрешения за строеж, когато става дума за общински съветници? Това попита от трибуната на местния парламент зам.-председателят му Пепа Деведжиева. Въпросът си, провокиран от новостроящата се сграда на Сточна гара без паркоместа, в която съсобственик е старейшината от Кауза Пловдив Константин Георгиев, тя отправи към кмета Иван Тотев. А пред журналисти той се ангажира да отговори, след като бъде направена проверка по казуса.

Според Деведжиева, жилищната постройка на ъгъла на булевардите „Христо Ботев“ и „Цар Борис Трети Обединител“ – в началото на ул. „Богомил“, няма гаражи, няма и подсигурени паркоместа в непосредствена близост, а това противоречи на нормативната уредба. Ограничения за подобно нещо са заложени в Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но въпреки това за сградата има издадено строително разрешение.

В момента, в който Деведжиева се качи на трибуната на Общинския съвет, за да отправи питането си към кмета, въпросният съветник Константин Георгиев се ухили иронично и направи коментар по повод случващото се пред колегата си от Кауза Пловдив Едуард Сарафян. „Не съм срещу развитието на когото и да било, но има правила и ние първи трябва да ги спазваме”, обърна се Пепа Деведжиева към Георгиев. Веднага след това той сложи мобилния телефон на ухото си и по-голямата част от днешната сесия изкара в разговор с неизвестни събеседници. Отскочи и до мястото на зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски, за да поговори с него.

След сесията самият Кацарски уточни пред Под тепето, че е задължително всяко новопостроено жилище да има поне едно паркомясто в зоната на конкретното УПИ. Той подчерта, че строителното разрешение за въпросната сграда е издадено преди много време- пет или шест години. Във времето, когато главен архитект на Пловдив бе покойния Румен Русев. Кооперацията не е готова до ден днешен заради няколко дела, заведени от собственици на съседни имоти.

„Ще проверим строителното разрешение”, заяви Кацарски. Като не скри, че не е сигурно, че сградата ще бъде пусната в експлоатация, защото трябва да отговаря на определени условия, едно от които е именно паркомясто за всяко жилище.

Кметът Иван Тотев също се спря на темата, след въпрос на Под тепето. „Аз не знам кога е издадено строителното разрешение и не знам подробности по него. Имайте предвид, че с г-жа Деведжиева сме си говорили по случая, все пак сме коалиционни партньори, и аз нямах нищо против да ми зададе такъв въпрос, защото и на мен ми е интересно да видя как се е случило и да разбера дали има нарушение. Според не би трябвало да има нарушения, защото г-н Румен Русев, светла му памет, беше главен архитект, който разбираше много. Така че не очаквам там да има някакво нарушение. Но понеже темата е важна и я има в медийното пространство е добре да има едно питане, да има отговор от общината и да се затвори тя. В момента обаче не мога да коментирам”, коментира кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина