АктуалноГрадътЗабравеният град

Сградата на Гимназията по дървообработване не е недвижима културна ценност

Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ не е паметник на културата, установи проверка на „Под тепето“. Сградата, която посреща новата седмица с изцяло подменена дограма не притежава никакъв статут като архитектурна ценност, според списъците на НИНКН към Министерство на културата.

Училището, построено през 1932 година, притежаваше уникални стълбищни прозорци с рядка за България система за вертикално отваряне, която свързваше пловдивското училище със стила на легендарната сграда на „Баухаус“ в Десау, Германия. Те бяха подменени с обикновена алуминиева дограма, която дори не повтаря и растера на металните рамки. Съдбата на самата уникална система за отваряне – сама по себе си достойна за музеен експонат – не е ясна, но в неделя повечето от прозорците бяха изхвърлени и изпотрошени покрай училището.

Статут на недвижима културна ценност няма и Търговската гимназия в съседство. Въпреки това, според историци и архитекти, двете сгради са изключително ценни – както от гледна точка на архитектурата, така и на историята. Те са пряко свързани със зараждането на Пловдивския панаир, построени от Търговско-индустриалната камара и дарени на Пловдив. В архитектурния проект и на двете сгради участва Димитър Попов, като днешната Гимназия по дървообработване е завършена през 1932 и с участието на арх. Светослав Грозев – един от най-специфичните модерни архитекти, с най-близък до стилистиката на Баухаус почерк.

Очаквайте подробности по темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина