АктуалноГласовеМнения

Ромите от Войводиново: Направихме беля

Съдът ги остави в ареста

„Направихме беля, извинявам се. Искам да сме свободни”, заяви пред съда Асен Пакетов, един от двама обвиняеми за побоя над 33-годишния военнослужещ Валентин Димов, създал етническо напрежение във Войводиново в последните няколко дни. „Желая да изляза от тук и да нямам работа с такива неща”, бе последната дума пред Темида на брат му Борис. Съдът обаче прецени, че двамата трябва да отидат в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража”. Според магистратите няма никакво съмнение, че двамата са извършили деянието, за което са привлечени като обвиняеми и че показанията на седем свидетеля подкрепят именно това заключение.

От събраните до момента доказателства, разпити на свидетели, назначени експертизи е налице обосновано предположение двамата обвиняеми да са причинили средна телесна повреда на пострадалото лице по хулигански подбуди. Инцидентът е станал на главен път, след направена забележка от страна на пострадалия при внезапното  им излизане на  пътното платно. На мястото са дошли други лица, които са се опитали да предотвратят побоя. Намесил се е и бащата на обвиняемите, който ги е карал да спрат, за да не влязат в затвора. Въпреки това двамата са нанасяли удари с крака със засилване върху главата на пострадалия, като деянието се характеризира с висока степен на обществена опасност, се казва в съделното решение. Според Темида е налице реална опасност двамата да извършат престъпление, което се извежда от високия интензитет, продължителността на деянието и несъобразяването с намесата на други лица. При непълнолетните мярка „задържане под стража“ се взема само в изключителни случаи. Съдът  приема този случай за изключителен с оглед на мястото, времето и начина на извършване на деянието, с продължили във времето непрекъснати действия по увреждане здравето на пострадалия.

Побойниците от ромската махала във Войводиново са неосъждани, без образование, като Асен работи в строителството, а Борис не прави нищо.

Според прокурор Евгени Милев, Пакетови не просто са ударили няколко пъти пострадалия, а са му нанесли умишлено побой, довел до телесна повреда. Привели са го в безпомощно състояние и са продължили да му нанасят ожесточено удари с крак в главата. Според представителя на държавното обвинение, това им действие сочи за категорична липса на базови човешки ценности.

Според адвоката на Асен и Борис обаче те са двама младежи, които са равноправни граждани на България и по никакъв начин не се отличават от всички други на тяхната възраст. Неговата версия бе, че след случилото се Валентин Димов е бил освободен за домашно лечение, а после се е озовал в болница в Пловдив. Адвокат Баков изрази съмнения, че действията на подзащитните му са причинили телесната повреда. Той уточни, че братята са пресичали, а военният е преминал покрай тях с колата си, след което се е върнал, а това Асен и Борис са приели за заплаха, тъй като, по думите им, той първи започнал конфликта.  Адвокатът подчерта още в пледоарията си, че в изказването на министър Красимир Каракачанов  има опит за наслагване на етническо напрежение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

    1. А нали се казва: „някой от циганите станаха прекалено нагли“- лигльовци такива! И вие сте за балсам на мозъка, защото си показвате простотията чуждестранна. Какво значи „станаха“? И какво значи „напрежението расте“ лигльовци? Нали от край време си е същото и ги хванаха вече, хората се изнесоха и няма никакви растящи на напрежения? Де е Чуждестрания да ви е**?..

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина