АктуалноГрадътКриминалеМненияПод ножа

Разследваните таксиметрови дружества са ощетили хазната с 5 милиона лева за година

4 фирми са част от аферата, две от тях се намират в сградата на ДАИ

Те са собственици на 1000 таксиметрови коли от общо 1500-те в града

Шестимата задържани за схемата са бушони- някои са в затвора, други са скитници а трети не знаят, че са собственици на фирма

Трябва да бъдат разпитани около 2000 таксиметрови шофьори като свидетели  

Иво Дернев

Шестима са задържани в разбитата верига от таксиметрови компании, ощетили сериозно държавния бюджет. Всички арестувани са бушони в аферата- едни са в затвора, други са скитници, а трети не знаят въобще, че имат фирма. Те обаче са собственици на 1000 таксиметрови коли, при общо 1500-те жълти возила, които се движат по пловдивските улици.

„Това, за съжаление, става в Пловдив”, отбеляза на пресконференция днес окръжният прокурор Румен Попов.

Досъдебното производство за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери се води срещу 4 превозвачески дружества, които, според подаден сигнал от ДАИ-Пловдив, не са отчитали пред органите на НАП приходите и са използвали са неистински документи.

„Служителите на ДАИ твърдяха в сигнала, че не знаят къде се намират собствениците или управителите. Всъщност, парадоксалното е, че две от дружествата се намират точно в ДАИ”, разкри окръжният прокурор Румен Попов днес.

„Обхватът на разследването ще бъде разширен със сигурност. От 1500 таксита в Пловдив, 1000 със сигурност са подопечни на тези четири дружества, които разследваме. До момента са проведени разпити на около 100 таксиметрови шофьори. От тях и от иззетата документация можем да твърдим, че не са внасяни никакви пари в държавата”, допълни Попов.

По първоначални данни в периода 2017-2018 г., въпросните дружества са ощетили хазната с около пет милиона лева. За да стигне разследването докрай трябва да бъдат разпитани около 2 хиляди таксиметрови шофьори. „За тях няма каквато и да е опасност да спрат да развиват дейността си. Те не са предмет на разследване, а са свидетели”, уточни окръжният прокурор.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина