АктуалноНовиниСъдТемида

Психиатърът д-р Инна Бончева в съда: Това е абсурдно, всички обвинения са необосновани!

Районен съд – Пловдив взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо лекарката

Обвинената за източване на Здравната каса д-р Инна Бончева от Пловдив заяви днес в съда, че обвиненията срещу нея са необосновани

За мен това е абсурдно. Всички обвинения са необосновани. Дори не мога да ги квалифицирам,“ каза тя, когато ѝ бе дадена думата от съдия Боян Кюртов, по време на заседание на Районния съд, по искане на Прокуратурата за налагане на мярка „задържане под стража“ .

Защитата на Бончева поиска по-лека мярка „домашен арест“.

Припомняме, че д-р Бончева е била арестувана в сряда при съвместна операцията на Икономическа полиция и ДАНС за източване на 500 000 лева от Здравната каса, чрез лекарства за мними шизофреници.

Спрямо нея са повдигнати две обвинения:  едното за престъпление по чл. 210 ал. 1 т. 5  от НК – за квалифицирана измама при условията на продължавано престъпление, а другото – по чл. 308 ал. 7 от НК за документно престъпление.

Според наблюдаващият прокурор по делото Атанас Илиев са налице всички предпоставки за взимането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Бончева. Той изтъкна, че са разпитани над 75 свидетели, а по време на акцията на ДАНС и Икономическа полиция на 27 ноември т.г. са открити  ампули от трите вида предписвани лекарства, всяка ампула от които е на стойност от 700 до 900 лева и фалшив силиконов печат на РЗОК – Пловдив, а дейността ѝ е причинила щети в особено големи размери на Здравната каса.

„Лицата, на които са изписвани, твърдят, че не са били на прегледи, не са болни и не познават лекарката. Някои от тях са дори от други градове и общини. Някои дори са били извън България, когато са вписвани в листите за прегледи“, заяви пред съда прокурорът. 

Поради големия обем материали тепърва ще се анализират документите и ще се констатира периодът на инкриминираното деяние, стана ясно в залата след едночасовата почивка за запознаване ва защитата с материалите по делото.

Според прокуратурата е налице обосновано предположение, че тя е извършила деянието, в което е обвинена, има реалната опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Защитата обаче се оказа на коренно различно мнение.

Адвокатът на психиатърката Георги Кутрянски заяви че задържане под стража се взима в изключителни случаи, а в този не са на лице трите предпоставки за това. Според него доказателства срещу клиентката му са „никакви“.

„Има разпит на контрольор от  РЗОК. Тя казва, че за да се вземат лекарствата, болният минава пред комисия от трима лекари. След тяхното становище се предвижват документите. Без подписите им, няма да се дадат лекарствата“, каза адв. Кутрянски.

По думите му, тезата на обвинението почива на предположения и разпити на част от свидетелите. „Няма писмени данни, сочещи за съпричастност. Точно обратното – има документи, които оспорват тезите на прокуратурата“, подчерта той. Защитата твърди още, че не е ясно как се  изчислена щетата от половин милион. Не било ясно и как е преценено, че пациентите не са болни.

В крайна сметка съдът намери, че са налице достатъчно доказателства, формиращи обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъплението по чл. 210 от НК. С оглед големия брой лица и документи, изготвени за реализиране състава на престъплението, единствената мярка, която би предотвратила опасността от извършване на престъпление, се явява задържане под стража.

Съдът не намери доказателства, сочещи реална  опасност обвиняемата д-р Инна Бончева да се укрие.

По отношение на второто обвинение съдът намери, че на този етап няма доказателства, които да формират обосновано предположение за авторството на престъплението.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване в 3-дневен срок от днес пред Пловдивския окръжен съд.

Доктор Инна Бончева скри лицето си зад маска

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина