АктуалноМненияНовиниПод ножа

Протестиращи хвърляха жълти стотинки пред кметството (ГАЛЕРИЯ)

Стотина пловдивчани бяха подкрепени от пазарджиклии в митинга срещу системата. Поискаха 800 лева минимална заплата и 450 лева минимална пенсия. Лица от февруарските протести през 2013г. се включиха в шествието

Иво Дернев

800 лева минимална заплата и 450 лева минимална пенсия. Такива искания формулираха протестиращите срещу системата днес, по време на митинг под дъжда пред общината. Стотина пловдивчани се събраха пред кметството и креснаха срещу властта „Оставка” и „Мафия”. Те бяха подкрепени от тридесетина пазарджиклии, дошли да изразят недоволството си от начина на управление на държавата, политическата класа и множество социални проблеми.  „Много сме малко, но въпреки лошото време сме тук. И ще останем тук, докато не се смени системата”, заявиха по мегафона по-активните. Всички изразиха разочарование, че недоволството не е масово и попитаха защо хората висят по кафенетата, вместо да са на улицата и да се борят за бъдещето на децата си.

Протестиращите хвърлиха жълти стотинки пред входа на кметството, за да демонстрират за какво работят и с какви средства разполагат в ежедневието си. А и да нахранят властта. „Всеки ден празните джобовете ни. Ето ви, да си купите банички. Не се наядохте”, заявиха „дарителите” на властимащите, докато монетите тракаха по земята.

Десетки полицаи охраняваха митинга по Главната след края на автомобилното шествие, завършило на улица „Иван Вазов”. „Протестът е мирен. Ние сме интелигентни хора. Градът е наш, нека не го трошим. И без това онези горе достатъчно ни потрошиха”, каза един от говорителите на митинга Явор Калинин на път за общината. Там на мегафона се изказаха неколцина души, които нахвърляха различни искания- от по-високи детски надбавки за самотни родители, до падане на ДДС върху лекарствата и храните, през промяна на образователната система и изборната такава.

„Искаме тези от парламента да погледнат към нас. Да ни видят. Стига мошенгии. Вземете се в ръце”, обърна се задочно към властимащите водачът на пазарджишката група. „Сега всички сме мирни, но ще дойде ден, в който няма да сме мирни. Искаме само да живеем нормално и достойно в България, а не да се гледаме с роднините и приятелите през Фейсбука”, допълни той.

На протеста бяха забелязани някои от участниците във февруарските протести през 2013г. Сред тях бе и градският символ на политическо и партийно хамелеонство Николай Иванов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина