АктуалноМненияНовиниПод ножа

Протестиращите срещу кариерите край Белащица напуснаха тристранната среща след скандал

Протестите продължават, готви се палатков лагер

Решението е спешна промяна в закона, смятат хората от Родопската яка

Соня Попова

За спешни законодателни промени се обявиха протестиращите срещу каменините кариери в Родопската яка от пловдивските пет села около Белащица. Това стана ясно днес след провалената тристранна среща в базата на единия концесионер, където пристигна междуведомствена комисия на проверка.

Инициативният комитет на протестиращи излъчи свои представители, които влязоха да изложат исканията си пред държавните служители. 11 от протестиращите се срещнаха със Станислав Станков – директор дирекция Природни ресурси и концесии“ към МИЕ, управителят на концесионната фирма  Емил Брайчев и други държавни служители. На преговорите присъстваха зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков и шефът на РИОСВ доц. Стефан Шилев.

Имено Шилев предизвикал гнева на протестиращите с твърденията, че проверките не показват нарушения от страна на фирмата, разказаха участници в срещата. Възмутени от това те напуснали вкупом офиса на концесионера.

Гражданите на петте населени места декларират, че не са удовлетворени от днешните събития и остават в протестна готовност. Те готвят палатков лагер на изхода на кариерата, протест пред  министерството на икономиката и енергетиката, и настояват за спешни промени в законодателството.

Пртоестиращите ще търсят политическа подкрепа с цел в нормативните актове да залегне критерия да не се дават концесионни участъци на отстояние най – малко на 10 км по права линия в диаметър от най-външната граница, на което и да е населено място.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина