АктуалноГласовеМненияНовиниРазследване

Протестиращите на бул. „Свобода”: Работниците казват едно, от Общината – друго

Главният инженер на Пловдив: Правим само ремонт, не ни трябват проекти

Според фирмата – изпълнител, чакълът е за машините, а не за велоалея

Жителите на квартала продължават да търсят истината

Евлоги Георгиев

Главният инженер на Община Пловдив Йордан Калев отиде рано тази сутрин на среща с протестиращите на бул. „Свобода“. Както Под тепето ви съобщи по рано, жителите на квартала са недоволни от липсата на информация, относно строителни дейности в зелената зона край булеварда.

Гражданите скочиха срещу изграждането на велоалея в зелена площ , за която разбрали че се прави от работниците на място.  Те са против да се разходват обществени средства за това строителство, като уточниха, че нямат нищо против велоалея, стига да не е за сметка на зелени площи и да бъде направена по законния ред. Хората са убедени, че няма проект за прокарване на велоалея на това място и затова в сряда отидоха на заседанието на Експертния съвет по устройство на територията, за да търсят документи. Там успяха да се срещнат с главния инженер, който пък им обеща да покаже днес на място всички налични документи.

На срещата на булеварда тази сутрин инж. Калев и представителя на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности Валентин Алексиев  твърдяха пред съкварталците, че там се извършва само ремонт по договор между „Драгиев и Ко.“ И Община Пловдив. По думите им, за текущ ремонт не били необходими проекти.

Според Валентин Алексиев, чакълираната отсечка няма да е велоалея, а просто от фирмата решили да не минават машините през калта и сложили чакъл за временен път. Той не можа да даде отговор на въпроса, защо допреди 2-3 седмици машините нямали проблем да минават през калта.

На въпроса „защо работниците ви казват, че правят велоалея“, Валентин Алексиев отвърна на протестиращите да питат тях.

Инженер Калев донесе няколко чертежа, за да ги покаже на протестиращите граждани.

„Очевидно теза, която те защитават в момента е, че общината извършва само ремонт и  не ѝ трябват проекти. Чертежите, които донесоха, не са подпечатани. Няколко са и е трудно се съпоставят, за да се видят регулационните линии. За нас е видно, че част от чертежите показват че се прави нещо без регулация. Инженер Калев твърди, че са в регулационна линия, само че по Общия устройствен план, а всъщност трябва да е по Подробния. Именно той показва какво точно да бъде и докъде,“ коментира пред Под тепето Живко Митрев от протестиращите.

Хората са единодушни, че на днешната среща представителите на общината и фирмата не са успели да ги убедят, че разполагат с необходимите документи. Работата беше като „ние нямаме документи и замазваме положението тук,“ разказват присъстващите на срещата.

Протестиращите от бул.“Свобода“ продължават да търсят истината. Сега те отново сами трябва  да тръгнат да оглеждат ПУП-а, за да видят дали показаната на ОУП линия е там където трябва да бъде, както и дали съвпада с чертежите без печати.

„Всички знаем, че ОУП е само насока. Следващите ни стъпки са да проверим ПУП-а какво казва и ако там ги няма всички тези линии, които ни показаха очевидно са в нарушение,“ добави още Митрев.

Тази сутрин хората мериха с рулетка двата тротоара, за да покажат на възложителя и изпълнителя, защо не трябва да се разрушава зелената площ и къде е по-подходящото място за бъдеща велоалея.

Присъстващите така и не получиха личното мнение на главния инженер на Пловдив, питайки го той къде би прокарал велоалеята „ дали през парк или широк тротоар“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Чл. 151. (1) (Изм. – ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. – ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. – ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
    1. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
    2. текущ ремонт и поддържане на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;

  2. Главен инженер !?!
    Едно главно недоразумение. И къде пише, че са ремонт не трябва проект?
    Това не е ремонт на тавана в къщи …
    Аман от хора които ни изкарват малоумници.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина