АктуалноНовиниСъдТемида

Прокуратурата: Малкият бизнес е принуден да дава подкупи

Това е мотивът на обвинението да поиска условна присъда за бизнес дамата Надежда Минчева

За кмета на Куклен искането е 3 години лишаване от свобода

Общ работник в общината изиграл ролята на куриер, занасяйки цените на конкурентните оферти

Соня Попова

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заяви днес в съдебната зала, че бизнесът у нас, за съжаление, е принуден да предлага подкупи, за да може оцелява . Това бе аргумент от страна на държавното обвинение да поиска условна присъда от 1 година за бизнес дамата Надежда Минчева.

Припомняме, че като собственик на фирма „Надежда 2000“, тя стана известна с прозвището „Фаталната Надежда“, след като трима кметове на кметства и общини „изгоряха“ заедно с нея по една и съща схема – за даване и получаване на подкупи/подаръци срещу печелене на обществени поръчки за доставка на храни.

Днес Минчева отново се изправи пред съда по две обвинения за даване на подкупи съседната община Куклен.

Другият обвиняем по делото е екскметът Костадин Павлов. Той е обвинен във вземане на подкуп, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение и документни престъпления. Ето и подробностите за повдигнатите обвинения:

„Срещу Костадин Павлов:

За това, че през периода месец април – 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – зам.-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, съгласно решение №207/31.08.2012 г. на Общински съвет – Куклен, е приел дар – пари в размер на 3000 лева, който не му се следва, от Надежда М., за да извърши друго престъпление във връзка със службата си – такова по чл. 282, ал.2, вр. ал.1 от НК – престъпление по чл. 302, т.1, б. „Б“, във вр. чл. 301, ал.3, във вр. ал.1 от НК.

За това, че на 14.05.2013 г. в гр. Пловдив и гр. Куклен, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, съгласно решение №207/31.08.2012 г. на Общински съвет – Куклен, е превишил властта и правата си по чл. 36а, ал.2 от ЗОП – при осъществяване на контрола по ал.1 възложителят проверява само съдържанието на съставените от комисията протоколи за съответствие с изискванията на закона и предварително обявените условия на обществената поръчка /чл. 36а, ал.1 от ЗОП – възложителят или упълномощеното лице по чл. 8, ал.2 има право на контрол върху работата на комисията за провеждане на процедурата преди издаване на съответните решения/, като е отворил пликовете, съдържащи ценовите оферти на участниците, запознава се със съдържанието им, сверил ги е с ценовата оферта на „Надежда 2000“ ЕООД, в обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ с цел да набави за другиго – „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, облага – парични средства в размер на 74 327  лева, представляващи стойността на едногодишен договор по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в сериозно накърняване на авторитета и доверието в местната власт – община Куклен и Общински съвет Куклен – престъпление по чл. 282, ал.2, вр. ал.1 от НК.

 За това, че на 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е скрил чужди документи – ценови предложения на „Надежда – 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, внесени от кандидата „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, в община Куклен по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ с цел да набави за себе си и за „Надежда – 2000“ ЕООД – гр. Пловдив облага – престъпление по чл. 319 от НК.

За това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е приел от Надежда М. дар – пари в размер на 1200 лева, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение /определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка/ от длъжностно лице – правоспособен юрист А. С., член на комисия за провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка, във връзка със службата му / по провеждане на открита процедура по ЗОП с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, назначена със заповед №429/27.05.2014 г. на  зам.-кмет, изпълняващ длъжността кмет на община Куклен – Костадин  П./ – престъпление по чл. 304б, ал.1 от НК.

 За това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е скрил чужди документи – ценови предложения на „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, внесени от кандидата „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив в община Куклен по „открита процедура“ с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, с цел да набави за себе си и за „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, облага – престъпление по чл. 319 от НК.

 И срещу Надежда Минчева:

За това, че през периода април – 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар – пари в размер на 3000 лева, който не му се следва, на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Костадин П., заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, за да извърши действия по служба, в качеството му на възложител по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, за провеждане на „открита процедура“ по ЗОП за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, като осигури спечелването на обществената поръчка на „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив – престъпление по чл. 304а, във вр. чл. 304, ал.1 от НК.

За това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар – пари в размер на 1200 лева, на Костадин П., заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, който е твърдял, че може да упражни влияние при вземане на решение /определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка/ от длъжностно лице във връзка със службата му, а именно на членовете на комисията по провежданата в община Куклен „ открита процедура“ по ЗОП с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ – престъпление по чл. 304б, ал.2 от НК.“

Прокуратурата поиска ефективна присъда за Павлов в размер на 3 години лишаване от свобода. По думите на прокурор Попов поведението и на двамата е укоримо, но в житейски план хората като Мничева били принудени да действат така.

Като свидетел по делото се яви дърводелецът на общината, които занесъл листче с цените на конкурентните оферти на собственичката на фирма „Надежда 2000“по заръка на и.д.кмета Павлов. Мничева не отрече да е получила така информацията, но допълни, че не знае защо го е направил.

Служител на юридическия отдел на общината пък твърди, че лично кметът е казал, че поръчката за доставка на харни трябва да спечели имено фирмата на Надежда Минчева. Бившият кмет на Куклен отрече последното твърдение.

Очаква се в края на работния ден съдът да се произнесе с присъда.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина