АктуалноКриминалеНовиниРазследване

Проверяват три пловдивски фирми за картелно споразумение

Според КЗК строителните компании са в сговор с техни колеги от София, Плевен, Кърджали и Гоце Делчев за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност

Иззети са копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници

Комисията за защита на конкуренцията е предявила твърдения за извършени нарушения на 15 строителни български компании, които са играли в процедури по обществени поръчки за саниране на територията на община Търговище. Сред тях има три фирми от  Пловдив, а останалите са от София, Плевен, Кърджали и Гоце Делчев.

Нарушенията са по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК, представляващи забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Производството пред КЗК е образувано по сигнал на кмета на Община Търговище, който изпраща на Комисията информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на община Търговище за разпределяне на обектите, възлагани в рамките на програмата за саниране.

Пловдивските компании са: Пешев ООД, Пловдивинвест Ад и Стройконтрол ООД. Останалите фирми са: „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД, „Евиданс инженеринг“ ЕООД, „Протико Ил“ ООД, „Консултантска Инженерна група“ ООД, „Кимтекс – ЛС“ ООД, „Експрес Консулт“ ЕООД, „Соларват“ ЕООД, „БОАЛ“ ООД, „ „Джи Ер Ен Пауър България“ ООД, „Си Енд Би Енерджиконсулт“ ЕООД и „Енерджи Про Дм“ ЕООД.

Вследствие на получения сигнал, Комисията извърши внезапни проверки на място в офисите на трима от участниците, „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД и „Евиданс инженеринг“ ЕООД. Иззети са копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност.

На база на събраните доказателства, с Определение № 1169 от 12.10.2017г. Комисията конституира като ответни страни в производството по преписка № КЗК-114/2016 други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев.

Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, Комисията счита, че адресатите на Определение № 1443/20.12.2018г. участват в картел по смисъла на § 1, т. 5 от ЗЗК, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

В срок от 30 дни адресатите на определението и молителите имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина