АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Представят алтернативен проект за площад Централен

Арх. Ирина Дакова разкрива идеите си за площадното пространство пред Регионалната колегия на КАБ

Страхотно е, че в Пловдив се събра толкова гражданска енергия. Всеки прави проекти, организира представяния, коментира кметът двете архитектурни презентации днес

Иво Дернев

Три часа след като бъдат представени различните архитектурни идеи за галерията на Гладстон, ще бъде презентиран и алтернативен проект за ревитализация на площад Централен. Арх. Ирина Дакова ще разкрие своята визия за бъдеща визия на площадното пространство с експониране на прилежащата археология в залата на Регионалната колегия на Камарата на архитектите точно в 17ч. На събитието са поканени и представители на общината, както и екипът на арх. Румяна Пройкова, който разработи проекта, по който вече се работи.

„Направих проекта като дипломна работа през 2015г. и същата година той спечели I-ва награда на журито на Изложба-Конкурс „Опазване на недвижимото културно наследство“, организирана от дружество „Архитектурно наследство“ при Съюза на архитектите в България. Към този момент информацията беше, че ще се реализира проект на португалското архитектурно бюро FORA. Впоследствие научих от Фейсбук, че моя визуализация се използва за онагледяване на бъдещия площад. На представянето на проекта за площад „Централен” на 17.10.2018г. предложих своя проект безвъзмездно, както и помощта си, с цел да допринеса за по-добрата визия и функционалност на площадното пространство, но предложението ми не бе разгледано сериозно. Това представяне ще бъде моят своеобразен протест срещу липсата на архитектурни конкурси и публично обсъждане, което пречи да се намерят най-добрите архитектурни решения”, обяснява арх. Ирина Дакова.

„Страхотно е, че в Пловдив се събра толкова гражданска енергия. Всеки прави проекти, организира представяния. Мисля, че Община Пловдив ще присъства и на двете представяния днес. Ако имаме покани и за други представяния, ще присъстваме и на тях. Това е хубаво- да се обсъжда, да се говори, да се коментира, тъй като на следваща сесия на общинския съвет ще разглеждаме предложенията след поредното обсъждане на проекта за площад Централен. Така че колкото повече предложения, толкова по-добре”, коментира днешните презентации на архитектурни идеи кметът Иван Тотев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Повече професионална информация за арх. Ирина Дакова.
    Завършила е:
    2000г. – ОМГ „Акад. Кирил Попов“ – гр. Пловдив;
    2006г. – УАСГ – Архитектура, специалност Градоустройство;
    2015г. – ВСУ „Любен Каравелов“, втора магистратура специалност „Опазване на архитектурното наследство“;
    2015-2016 г. и 2016-2017 г. – Преподавател към ВСУ „Любен Каравелов“ – Проектиране в исторически контекст.
    Понастоящем докторант към ВСУ“Любен Каравелов“, специалност “Опазване, реставрация и адаптация на паметници на архитектурата” към катедра „Градоустройство, теория и история на архитектурата“ и тема на дисертацията „Мониторинг в опазването на архитектурното наследство“.
    Представеният проект за площад „Централен“ е изготвен 2015г. като дипломен проект към специализираната магистърска програма по „Опазване на архитектурното наследство“ и е спечелил първа награда на конкурса организиран от Дружество „Архитектурно наследство“ към Съюза на архитектите в България за дипломен проект в сферата на „Опазването на архитектурното наследство“.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина